Z programu záchrany památek se na Vysočině opravuje 12 staveb

21. 7. 2018ČTK Infoservis

Z Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury se na Vysočině letos opravuje 12 památek. Celková výše příspěvku ministerstva je 9,6 milionu korun. Loni získali majitelé památek v kraji o 2,5 milionu víc, vyplývá z informací na stránkách ministerstva. Většina podporovaných památek je v majetku obcí nebo církve. Jednou z nich je kostel sv. Anny a Narození Panny Marie v Přibyslavicích na Třebíčsku. Opravuje se už devátý rok.

Ministerstvo na jeho opravu přispívá také již devátý rok. Letošní etapa oprav už začala a podle faráře Jacka Kruczka pro letošek práce skončí na konci prázdnin. Pracuje se na obnově střechy věže kostela sv. Anny, na fasádě i štukové výzdobě průčelí. Z ministerstva kultury letos památka získala příspěvek 700.000 korun. Od roku 2010, kdy se do programu zapojila poprvé, už je to přes pět milionů korun. Ministerský příspěvek podle odhadů Kruczka představuje asi dvě třetiny celkových nákladů na obnovu kostela. O peníze z programu bude žádat i v dalších letech.

Kostel sv. Anny v Přibyslavicích je údajně z 11. století. Díky obrazu Panny Marie Přibyslavické a zázrakům s ním spojovaným se stal vyhledávaným místem poutníků. Kaple, přistavěná ke kostelu v roce 1724, jim přestávala stačit. Jak uvádějí stránky farnosti, v polovině 18. století přicházelo do kaple i 40.000 lidí ročně. Proto se kaple postupně změnila v kostel Narození Panny Marie dlouhý 40 metrů. Jeho dvacetimetrové věže dominující průčelí byly dokončeny až v roce 1936.

Dvanácti památkám pomohl program na Vysočině i v loňském roce. V celé České republice pak příspěvek v celkové výši přesahující 232 milionů korun pomohl 248 památkám.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK