TZ: Avšak když nastala noc, změnil se zármutek v radost

Ateliér performance FUD / Avšak když nastala noc, změnil se zármutek v radost / Pragovka Gallery Rear a Pragovka Art District / Praha / 10. - 20. 7. 2018

1.    Výstava ateliéru Performance Fakulty umění a designu v Ústí n/L.  původně zamýšlela klást důraz na propojení performativních postupů a tvorby „věcných“ artefaktů. Výstava měla představovat objekty, instalace i fotografie (nikoli ovšem stroze dokumentačního charakteru), které vzniknou na základě tělesných aktivit v konkrétním prostoru.

2.    Výstava nakonec vznikala na půdorysu dětské stolní hry „Z pohádky do pohádky“. Ta však byla především pomůckou a vodítkem při instalaci a rozmístění jednotlivých prací, nikoli společně sdíleným tématem. I když několik prací je vytvořeno speciálně pro tuto příležitost na základě hry a dalších několik prací vzniklo na místě ve vztahu k tomuto prostoru, nechtěli jsme se nechat vést zvnějšku nastavenými pravidly. Každý mohl přispět tím, co ho osobně právě v tuto chvíli zajímá, co mu v tuto chvíli přijde nejvhodnější bez ohledu na volbu ostatních. Takže výstava je vlastně přehlídkou jednotlivých, na sobě nezávislých prací, jen minimálně kurátorsky korigovanou, která představuje činnost studentek a studentů tohoto ateliéru v celé její šíři.

Kurátoři: Jiří Kovanda, Ivana Zochová.

Vystavující: Karíma Al- Mukhtarová, Maxmilián Berdych, Bára Čápová,  Otýlie Diatková, Berta Holoubková,  Anna Elizabeth Chládková, Stanislava Karbušická, Jiří Kovanda, Gabriela Kronďáková,  Krůtí směs R.I.P., Aneta Kučeříková,  Josef Málek, Eva Myroniuková, Markéta Nešporová,    Karolína Pajerová, Jiří Pitrmuc,  Kristýna Pozlerová, Robin Seidl,  Marie Scheerbaumová, Veronika Schmidtová, Josef Schorm, Tereza Šimková,  Nela Ungerová, Lucía Vasilová, Klára Vlachová, Adéla Waldhauserová, Anna Zemanová, Ivana Zochová, Kristýna Žižková.