Mikulov znovu hostí výtvarné umělce, už po pětadvacáté

16. 7. 2018ČTK Infoservis

Mikulov - Mikulovský zámek počínaje dneškem opět poskytuje zázemí a inspiraci skupině výtvarných umělců - účastníkům mezinárodního sympozia Dílna. Koná se 25. ročník. Umělci do 11. srpna vytvoří díla s libovolným námětem, formou i materiálem. Jejich tvorba pak rozšíří sbírku, která na zámku díky Dílně vznikla v předchozích letech. ČTK to za organizátory řekla Marcela Šimánková.

Kurátorem letošního ročníku je spoluzakladatel sympozia a mikulovský rodák Libor Lípa. Vrací se i účastníci předchozích ročníků - fotograf Tono Stano nebo sochař, šperkař a designér Pavel Opočenský, doplní je malíř Jakub Špaňhel. Ze zahraničí to jsou Martin Gerboc ze Slovenska, Duncan Higgins z Velké Británie a Werner Mally z Německa.

"Jako host sympozia byla pozvána Tereza Brichtová, roli technického asistenta přijala studentka Tea Dohnalová, teoretičkou ročníku bude Noemi Smolik. Celý umělecký tým doplní spisovatelka a hudebnice Eva Turnová," uvedla Šimánková.

Na vernisáži 11. srpna budou představena nově vytvořená díla a jejich výstava na mikulovském zámku potrvá další dva měsíce.

Sympozia se za uplynulé ročníky zúčastnilo více než sto umělců z Česka i zahraničí. Vzniklou sbírku tvoří nyní tvoří 448 výtvarných děl různých forem, tedy grafik, maleb, plastik, instalací, fotografií i videí. Souhrnná hodnota je 41,5 milionu korun. Řadu let se v Mikulově hovoří o stálé expozici, zatím se plán nepodařilo obrátit ve skutečnost.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK