Kutná Hora obnovuje barokní sousoší u Jezuitské koleje

11. 7. 2018ČTK Infoservis

Kutná Hora obnovuje barokní sousoší na terase před bývalou Jezuitskou kolejí. První čtyři z celkového počtu 13 soch byly zrestaurovány v loňském roce a letos přišly na řadu další čtyři, řekla ČTK Jana Jelínková z městského odboru památkové péče. Restaurátor Martin Kulhánek část soch zahalil a turisté ho v těchto dnech mohou pozorovat přímo při práci. V úterý odpoledne například ošetřoval sousoší svatého Josefa.

"Je to akce, která je rozdělená do tří let. Loni jsme uspořádali poptávkové řízení a vysoutěžili všech 13 sousoší včetně váz a zdí," uvedla Jelínková. Město za restaurování zaplatí 1,3 milionu korun, na projekt získalo dotaci od ministerstva kultury. Loňská obnova prvních čtyř soch vyšla na 450.000 korun, letos si práce vyžádají 390.000 Kč a příští rok by měl být dokončen zbytek.

Pískovcová sousoší představují světce spjaté s jezuitským řádem a českou historií. Dvanáct z nich vytvořil počátkem 18. století jezuita František Baugut, který se do dějin Kutné Hory zapsal také jako autor mariánského sloupu v Šultysově ulici. Třinácté sousoší, zachycující svatého Jana Nepomuckého, bylo doplněno po roce 1740, autor je neznámý.

Kromě mučedníka Jana Nepomuckého sousoší zobrazují českého patrona svatého Václava, dále svatou Barboru, Annu, Ludvíka, Izidora, Floriána a zakladatele jezuitského řádu, tedy Tovaryšstva Ježíšova Ignáce z Loyoly a Františka Xaverského. Doplňují je Josef Kalasanský, František Borgiáš, Karel Veliký a Josef s Ježíškem v náruči.

Kutnohorská kolej jezuitského řádu se začala stavět v roce 1667 podle návrhu italského architekta Domenika Orsiho a dokončena byla v polovině 18. století. Podél hlavního průčelí na hraně svahu údolí Vrchlice vznikla terasa, která byla po vzoru pražského Karlova mostu osazena plastikami světců.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK