Česká zemědělská univerzita podrobila kritice návrh Metropolitního plánu

25. 6. 2018ČTK Infoservis

Odborníci podrobili kritice tzv. Metropolitní plán, který má od roku 2023 určovat pravidla pro zástavbu v Praze. Desetistránkové zhodnocení plánu zpracovali na popud magistrátu akademici z České zemědělské univerzity (ČZU) pod vedením Vojtěcha Novotného. Plán podle nich nestanovuje dostatečně přísná pravidla. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Institut plánování a rozvoje (IPR), který plán připravil, kritiku odmítl.

"Hlavními cíli zhodnocení měl být především soulad se zadáním a aplikovatelnost plánu," uvedl Novotný. Zadání schválilo zastupitelstvo v minulém období, veřejné připomínkování dokumentu začne ve středu.

Návrh plánu, který připravil tým IPR pod vedením Romana Kouckého, podle posudku nestanovuje dostatečná pravidla po výstavbu, veřejná prostranství, zeleň či občanskou vybavenost. "Umožňuje vznik města podle stanoveného zadání, ale negarantuje ho," řekl Novotný.

Tvůrci plánu se podle něj rozhodli neurčovat konkrétní způsob využití lokalit, takže v nich může vzniknout cokoliv za předpokladu, že je to vzájemně kompatibilní. "Tím si vlastně znemožnili třeba návrh občanské vybavenosti. Protože když nevíte, kolik kde lidí bydlí, tak nemůžete vědět, kolik je potřeba třeba míst ve školách," dodal. Posouzení zmiňuje jako problematickou například zastavitelnost parků, výškovou regulaci, ochranu zahrádkových osad či nedostatečné určení míst pro občanskou vybavenost.

Se závěry týmu ČZU souhlasí náměstkyně Kolínská, která má přípravu plánu v gesci. Návrh podle ní připomíná spíše plány z období socialismu než první republiky. V případě schválení plánu v současné podobě by se finální rozhodnutí zase přenesla na stavební úřady, tedy mimo dohled veřejnosti, uvedla.

Mluvčí IPR Marek Vácha to odmítl. "Principy Metropolitního plánu jsou naopak velmi prvorepublikové a pravidla pro zastavitelnost jsou přísnější než v současném plánu," uvedl.

Jedním z bodů kritiky je zastavitelnost parků, které jsou terminologií Metropolitního plánu vedeny jako nezastavitelné bloky v zastavitelném území. Podle Kolínské je to matoucí a riskantní, Vácha nicméně tvrdí, že jde pouze o terminologickou otázku. "Podle zadání jsme rozdělili město na zastavitelné a nezastavitelné, vlastně město a krajinu. V rámci zastavitelného je spousta parků, náměstí nebo zahrádkových osad, které jsou označeny jako nestavební blok podle terminologie vycházející z pražských stavebních předpisů. Pokud by tam někdo chtěl stavět, musel by změnit územní plán stejně jako dnes. Vlastně to bude ještě těžší," řekl.

Podle Kolínské závěry posudku odpovídají připomínkám, které k návrhu připravují městské části. Zhruba měsíční lhůta pro jejich podání začne tuto středu. Kromě radnic mohou plán připomínkovat jednotlivci, firmy či jiné instituce.

Kolem nového plánu v minulosti panovaly spory, kvůli nimž skončil v čele IPR Petr Hlaváček a dočasně také hlavní autor nového plánu Roman Koucký. Nakonec se do čela týmu, připravujícího plán, po vítězství ve výběrovém řízení vrátil. Příprava však nabrala zpoždění. Původně měl platit už od roku 2020, poslanci lhůtu prodloužili o tři roky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK