Proměň své město 2018: podpora iniciativ za lepší veřejný prostor (od 12. 9. do 31. 10. 2018)

Proměň své město 2018: podpora iniciativ za lepší veřejný prostor / Nadace Proměny Karla Komárka / Praha / přihlášky od 12. 9. do 31. 10. 2018

Grantový program Proměň své město letos otevírá novou příležitost pro místní občanské iniciativy, které se snaží zlepšovat prostředí měst v České republice. Nadace Proměny Karla Komárka jim nabídne finanční a odbornou podporu. Mezi devět proměn, realizovaných díky této pomoci vloni, rozdělila nadace přes půl milionu korun. Nové projekty začne vybírat na podzim.

Malá proměna s velkým dosahem – tak by se dal zjednodušeně popsat princip projektů, pro které je program Proměň své město určen. Jeho hlavním smyslem je skrz komunitní aktivity a drobné změny konkrétních míst ve městech podporovat širší spolupráci mezi občany, veřejnou správou a odborníky. Nadace tak chce napomoci koncepčnímu rozvoji prostředí měst v České republice a také kultivaci veřejné debaty o veřejném prostoru.

Ředitelka nadace Jitka Přerovská k tomu říká: „Naši pomoc v programu Proměň své město cílíme na změny iniciované »zdola«, tedy lidmi, kteří veřejný prostor využívají a v konkrétních místech žijí. Zároveň víme, že aby jejich snaha vedla k trvalým a udržitelným řešením, nutná je i podpora z dalších stran. Proto také v nadcházející grantové výzvě budeme hledat iniciativy, které jsou otevřené spolupráci s radnicí a chtějí se propojovat s oborníky. My jim v tom pomůžeme nejen finančně, ale i sdílením nemalého množství zkušeností z nejrůznějších míst po republice, kde se podílíme na proměnách veřejného prostoru.“

Možnosti, jak „měnit město“, jsou různorodé. Nadace vloni podpořila například studentské workshopy v Neratovicích, které otevřely debatu místních a radnice o budoucnosti zdejšího náměstí, nebo sousedský festival Nárožíčko věnovaný proměně jedné nebezpečné žižkovské křižovatky. Bez ohledu na téma či problém, které iniciátoři projektů řešili, všichni se shodují v tom, že podpora města je zcela zásadní. „Jedním z cílů našeho programu proto je, aby vedení měst nebo další klíčové instituce začaly vnímat tyto iniciativy jako rovnocenného partnera a oslovovaly je ke spolupráci či konzultaci plánovaných záměrů. Máme radost, že se to v prvním ročníku programu podařilo například v Kladně nebo na Praze 6,“ doplňuje Přerovská.

Zkušenosti a doporučení účastníků programu Proměň své město jsme shrnuli do krátkého videa.

Grantová výzva Proměň své město 2018 bude otevřená od 12. září do 31. října pro iniciativy z celé České republiky. Podrobné podmínky pro žadatele nadace zveřejní po prázdninách.

kontakt:

Petra Hrubošová, petra.hrubosova@nadace-promeny.cz