TZ: The World We Want to Live in

Ana Karen López Bucio, Emilio Enríquez González, Leda Josselin Hernández López, Patricia Naomi García Martínez, Obed Meza, Elvia Mariela Gallegos Perea, Mariola Del Pino Torres, Arantxa Ofelia Mendoza Valdez / The World We Want to Live in / Galerie Altán Klamovka / Praha / 17. - 30. 6. 2018

The World We Want to Live in: Ana Karen López Bucio, Emilio Enríquez González, Leda Josselin Hernández López, Patricia Naomi García Martínez, Obed Meza, Elvia Mariela Gallegos Perea, Mariola Del Pino Torres, Arantxa Ofelia Mendoza Valdez.

vernisáž se uskuteční 17. 6. 2018 v 14:00, výstava potrvá do 30. 6. 2018

kurátorka: Lenka Sýkorová

Autor projektu: Karel Míšek, Eduardo Barrera Arambarri

Doprovodný program v sobotu 30. 6. 2018:

14–16:00 výtvarná dílna pro děti, 16–17:00 komentovaná prohlídka k výstavě i k výstavní činnosti Altánu Klamovka

Eduardo Barrera Arambarri je mexický grafický designér, který v současné době žije v České republice a studuje na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Vystudoval grafický design na Národní škole uměleckých řemesel UNAM v Mexiku. Od roku 2001 vede studio, které se zaměřuje na návrhy pro kulturní akce a korporátní identitu. Vystavuje po celém světě a byl oceněn na několika mezinárodních přehlídkách grafického designu – bronzová medaile na Mezinárodním bienále v Mexiku, bronzová medaile na Mezinárodním trienále v Charkově na Ukrajině a Grand Prix za publikaci Ergo Sum (návrh s Erikem Beltranem) na mezinárodním Bienále Brno.

Od roku 2017 rozvíjí nový projekt s názvem Svět, ve kterém žijeme, ve kterém se snaží o propojení autorského plakátu a informační grafiky. Tu v jeho podání je nutné chápat jako spojení informací z různých sociálních výzkumů s kultivovaným grafickým designem. Tímto způsobem se Eduardo snaží rozvíjet spolupráci mezi designéry a specialisty z přírodovědeckých a humanitních odvětví. Smyslem je netradiční cestou upozornit na celospolečenské problémy, které nás všechny spojují a uvést výsledné plakáty v ideální případě na ulici, aby oslovili co nejširší společnost. Celý mezinárodní projekt byl vyhlášen jako soutěž ve dvou kategoriích: profesionálů a studentů grafického designu se zacílením na Evropu, Asii a Ameriku. Akce probíhá na spřátelených vysokých uměleckých školách. Workshopy již proběhly na FAD UNAM v Mexiku a v České republice na FUD UJEP v Ústí nad Labem a FDULS ZČU v Plzni.

Aktuální výstava v Altánu Klamovka je výběrem kolekce, která vznikla v Mexiku. Prezentuje plakáty dvou profesionálů a šesti studentů z FAD UNAM z Mexico City (www.fad.unam.mx). Témata vystavených plakátů poukazují na širokou škálu problémů od sexuálního násilí, privatizaci vody, znečištění oceánů až po gradování násilí a agrese ve společnosti. Svým uvedením v České republice nás také seznamují se současným mexickým designem.

Lenka Sýkorová