TZ: Anna Klimešová

Anna Klimešová / Takto už to nebude / Galerie Artikle / Brno / 30. 5. – 30. 6. 2018

Anna Klimešová: Takto už to nebude 

Galerie Artikle, Masná 27/9, 602 00 Brno

30. 5. – 30. 6. 2018

Vstup zdarma

www.artikle.cz

Kurátorka výstavy: Kaliopi Chamonikola

Mladá brněnská galerie Artikle představuje tvorbu akademické sochařky Anny Klimešové. Soubor prací, které vznikaly v letech 2010–2018, spojuje princip opakování a zmnožování jednoho prvku. Východiska tvarových elementů autorka nachází ve světě přírody. Z odlitků přírodnin, které dále domodelovává, vytváří repetitivní sestavy, tzv. sbírky. Kompozice přírodnin poskytují bohaté významové konotace, od rituálního aspektu, přes problémy seriality, až ke konceptu identity, které křehkou krásu děl Anny Klimešové činí nesmírně zajímavou. Jak uvádí kurátorka výstavy Kaliopi Chamonikola: „V metaforickém smyslu je její tvůrčí postup bližší darvinismem inspirované různosti, jež neztrácí auru jedinečnosti a klade znepokojující otázky týkající se mystéria stvoření“.

Název výstavy Tak už to nebude, který zvolila sama autorka, vypovídá o završení jedné tvůrčí etapy. Zároveň ale naznačuje zaujetí novými výtvarnými principy, kdy „prvek náhody autorka povyšuje na legitimní součást kreativního procesu.“

Součástí vernisáže výstavy bude pohybová performance Terezy Leopoldové, Lukáše Leopolda a Roberty Štěpánkové ze spolku Orbita, která poukazuje na křehkost objektů a plastik Anny Klimešové.

Anna Klimešová (* 7. 2. 1959, Brno)

Akademická sochařka Anna Klimešová absolvovala studium v ateliéru prof. Ladislava Martínka na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně (1974–1978) a na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru sochaře a keramika prof. Otty Eckerta (1978–1984).

Ve 2. polovině 80. let pracovala v Moravských keramických závodech, od roku 1990 se věnuje ateliérové tvorbě. Je členkou pražského Sdružení výtvarných umělců keramiků.

V r. 1999 získala třetí cenu na mezinárodním bienále keramiky v rakouském Kapfenbergu.

Samostatně vystavovala např. v Brně, v Opavě, v Praze (Chodovská tvrz, 2000; Topičův salon, 2016), ale také v zahraničí – v Mnichově (Aschheim, 1998) či v rakouském Dobersbergu (Prostor, Kulturkeller, 2013). Od roku 1985 se účastní kolektivních výstav v České republice (Kunštát, Brno, Praha, Bechyně, Český Krumlov, Kostelec nad Černými lesy) i v zahraničí (Faenza, I, 1989; Kapferberg, A, 1999, 2013; Vídeň, A, 2005; Bornholm, DK, 2010; Weiden, D, 2017). Pravidelně se účastní také uměleckých sympozií (Bechyně, Dubí, Boleslawiec v Polsku ad).

Její tvorba je zastoupena ve sbírkách UMPRUM v Praze, MG v Brně nebo v Jihočeské galerii v Bechyni a v soukromých sbírkách v České republice i v zahraničí (Německo, Rakousko, Polsko, Kypr).

Artikle

Galerie Artikle zahájila svou činnost v září roku 2017. Zaměření na současnou českou a slovenskou tvorbu je vyústěním snahy o propojení české a slovenské výtvarné scény. Zahájení sezóny roku 2018 bylo věnováno mladému slovenskému malíři Samuelu Paučovi, následovala výstava etablovaného brněnského malíře střední generace Petra Veselého. Kromě autorských výstav jsou do výstavního plánu galerie zařazovány i kolektivní výstavy, tzv. Expozice, v jejichž rámci se prezentuje průřez tvorbou autorů zastoupených ve sbírce galerie Artikle.