Ve Znojmě vznikne místo pro umění Galerie a Prostor

29. 5. 2018ČTK Infoservis

Znojmo kompletně zrekonstruuje dům na rohu Kollárovy ulice a náměstí Republiky za 2,5 milionu korun. Bude v něm výstavní prostor s názvem Galerie a Prostor, kterou bude provozovat spolek Umění do Znojma. Město s ním už spolupracovalo na šesti ročnících stále navštěvovanější akce Garage design, která nabízí možnost nakoupit si autorské designové výrobky. Otevření domu se očekává letos na podzim, řekl dnes novinářům starosta Znojma Jan Grois (ČSSD).

"Galerie pro mladé začínající umělce Znojmu chybí, proto jsme se rozhodli spolupracovat se spolkem Umění do Znojma a podpořit jeho myšlenku Galerie a Prostoru. Nejsou to pro nás neznámí lidé," uvedl Grois.

Dělníci se již do oprav pustili a už jsou například oklepané staré omítky. Stavební zásahy se dělají podle mladých znojemských architektů ze studia ORA. Galerie se má mimo jiné také pyšnit originálními takzvanými levitujícími okny, což jsou okna zasazená do skleněné stěny, a některými dalšími atypickými prvky, jako jsou napájecí lišty či reflektory.

Spolek Umění do Znojma sehnal pro svoji galerii také formou crowdfundingu 750.000 korun, které investuje do interiérového vybavení a mobiliáře.

Nyní spolek vybírá zahajovací výstavu. "Návštěvníci se ale už mohou těšit například na výtvarná díla Milana Caise, jinak frontmana skupiny Tata Bojs, nebo na malířskou tvorbu Vladimíra Houdka, jednoho z klíčových výtvarníků mladé generace, který získal prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého," uvedla Andrea Krejčí ze spolku Umění do Znojma.

V Galerii a Prostoru se budou vedle výstav konat přednášky a přednáškové cykly, tvůrčí dílny pro děti, komentované prohlídky, galerijní animace, hudební i divadelní projekty a literární večery.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK