Plzeň má nový program rozvoje kultury do roku 2030

27. 5. 2018ČTK Infoservis

Plzeň má program rozvoje kultury do roku 2030. Rozsáhlý dokument, která schválili zastupitelé, definuje kulturní cíle, k nimž se má město příštích deset let hlásit. Stanoví opatření, jež zajistí správu, stabilizaci a rozvoj kulturních aktivit. S tvorbou pomáhali odborníci, veřejnost i kulturní instituce. ČTK to řekl náměstek primátora Martin Baxa (ODS). Z programu například vyplývá, že by Plzeň měla financovat kulturu devíti procenty provozních výdajů magistrátu.

"Plzeň má špičkový umělecký a kulturní potenciál a může se stát pro celou ČR modelovým příkladem udržitelnosti pozitivních dopadů stimulace rozvoje města kulturou a její koncepční podporou," uvedl Baxa.

Dokument, který navazuje na program platný do příštího roku, je zaměřen na čtyři strategické cíle - kulturní značku města, občanskou společnost, fyzický prostor pro kulturu a stabilní systém správy a podpory kultury.

Město by mělo například vytvořit pracovní skupinu pro odborný výběr klíčových festivalů, získat sídlo kulturní instituce národního nebo mezinárodního významu, poskytovat podnikatelské vouchery pro kulturních a kreativních odvětví a podporovat kreativní start-upy.

Dále má například podpořit vznik stálé expozice o díle designéra Ladislava Sutnara, zapojit se do sítě UNESCO Creative Cities Network nebo vybudovat novou velkou profilovou kulturní akci pro místní i turisty. Dokument také městu doporučuje zlepšit podmínky pro účast sociálně znevýhodněných skupin na akcích, organizovat veřejné diskuse o kultuře a uvádí, že by mělo by mít koncepci užívání veřejných prostranství a projekt vycházkových tras za uměním ve veřejném prostoru.

K cílům patří nové objekty pro městskou knihovnu a stálou expozici muzea osvobození Patton Memorial Plzeň, rekonstrukce DEPO2015 na moderní kulturní prostor a kreativní inkubátor a vznik kreativních zón v industriálních prostorách ve spolupráci s univerzitou.

"Pro každý cíl budou v příštím roce zpracovány čtyři akční plány a následně pak realizační plány pro dané období," uvedla vedoucí odboru kultury Květuše Sokolová. Město si zadalo průzkum. Ze 1415 respondentů jich přes 92 procent uvedlo, že je zcela nebo částečně spokojeno s nabídkou kultury. Lidé nejraději chodí do divadel, na akce ve veřejném prostoru, jako je Živá ulice, Pilsner fest a trhy, do Měšťanské besedy, DEPO2015, Papírny a Moving Station.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK