Videoinstalace Jakuba Nepraše připomene 60. výročí Laterny magiky

22. 5. 2018ČTK Infoservis

Na náměstí Václava Havla u Národního divadla se dnes večer rozzáří videoinstalace Jakuba Nepraše. Výtvarník ji připravil inspirován Laternou magikou, výjimečným divadelním konceptem, který letos slaví 60 let od svého prvního uvedení. Vernisáž díla nazvaného Kulturní roj, které připomíná včelí roj či hnízdo, bude ve 21:30.

"Objekt představuje netradiční formou divadlo, protože nese mnoho jeho znaků a prvků," uvedl ke svému dílu autor. Dynamická surrealistická videosocha je podle něj plná pohybů a asociací, které mají útočit na smysly diváka. "Podivný atraktor probarvuje zážitky uložené hluboko v našem mozku a celkově stimuluje lidskou mysl jako mantrický rezonující zářič. Kolem hnízda obíhají filmové pásy, které svou dynamikou připomínají kroužící včely. Nesou však i originální archivní filmové záběry z inscenací Laterny," vysvětluje.

Jakub Nepraš je vizuální umělec kombinující média videa a sochy, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze. Pracuje s vědeckými znalostmi, stejně tak jako s vlastními zkušenostmi, pocity a intuicí. Odráží stěžejní změny ve společnosti a technologiích a z nich plynoucí odcizování ve vztahu k lidem i přírodě. Ve své tvorbě se snaží o znovunalezení tradičního způsobu života a současné společnosti a technologiím chce navracet přírodní podoby.

Je spoluzakladatelem Trafačky a Trafo Gallery. S Laternou magikou spolupracoval v roce 2008 na tvorbě show Code 58.08, jeho videoinstalace byly již dvakrát umístěny na Nové scéně ND - v roce 2007 instalace Kultury a 2012 Louka.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK