V Hradci Králové začala oprava secesní budovy muzea

22. 5. 2018ČTK Infoservis

Stavbaři v minulých dnech začali pracovat na rekonstrukci cenné secesní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové. Oprava muzea, které je národní kulturní památkou, bude stát téměř 68 milionů korun bez DPH. Staveniště stavbaři převzali 4. května, nyní například pracují na sanaci omítek v suterénu. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. Dodavatelem opravy je sdružení firem GEMA ART a Chládek a Tintěra.

Stavbaři nyní také připravují přemístění předávací stanice tepla, která dosud byla v suterénu budovy muzea a teplo z ní šlo i do domů v přilehlých ulicích. Po rekonstrukci bude stanice ve sklepě městské budovy v Kotěrově ulici, kde sídlí mateřská škola. Začala také příprava restaurování jednotlivých prvků muzea, které bude pod dohledem památkářů. Samotná rekonstrukce by měla trvat 11 měsíců. Veřejnosti by se muzeum mohlo otevřít do konce roku 2019.

Oprava muzea začala s několikaměsíčním zpožděním, protože město muselo výběrové řízení na stavební firmu opakovat. První soutěž loni na podzim zrušilo, protože nabídky dvou uchazečů výrazně přesáhly předpokládanou cenu. Nabídky firem se pohybovaly kolem 90 milionů korun. Pro novou soutěž město stanovilo maximální cenu 70 milionů korun. Nabídky přišly tři, z toho jedna dorazila po termínu a nebyla ani otevřena. Až 90 procent z uznatelných nákladů má zaplatit evropská dotace,

Stavbaři na budově opraví nebo vymění původní okna, vitráže a obložení, ve kterém jsou okna vsazena. Obnovena bude také omítková a cihlová fasáda, restaurátoři odborně ošetří sádrové a štukové omítky, kašnu, rampy, schodiště a sochy. Z terasy u kopule na střeše muzea bude po opravě nově možný výhled na část centra města. Po opravách v budově vzniknou i nové výstavní prostory, část bude spravovat přímo město, které je majitelem budovy a investorem opravy. Zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj.

Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912 a patří k nejvýznačnějším stavbám Hradce Králové. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK