Případ zničených obrazů z valtického zámku soud odročil na neurčito

22. 5. 2018ČTK Infoservis

Břeclavský okresní soud dnes odročil na neurčito případ zničení 58 obrazů, které byly ve valtickém zámku. Z poškození cizí věci je obžalovaný bývalý kastelán zámku Michal Tlusták, který vinu popírá. Hrozí mu až tříleté vězení. Škoda je asi 4,6 milionu korun. Šlo o díla soudobých výtvarníků.

Obrazy umělci vytvářeli od roku 1992 na výtvarném sympoziu Velký formát. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Mezi ně patřili také neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

Značná část umělců u soudu už vypovídala. Podle samosoudkyně Heleny Slunské soud ale ještě zváží výslech dalších zahraničních umělců, jejichž díla byla na zámku zničena. Vyslechnuti by byli formou mezistátní pomoci. Umělci by tak vypovídali u soudu ve své zemi, břeclavský soud by následně jejich výpovědi u hlavního líčení přečetl. Dnes takto soudkyně četla například výpověď slovenského výtvarníka Vladimíra Popoviče.

U soudu dnes také vypovídala znalkyně Eliška Lysková, která zničené obrazy nacenila. Uvedla, že šlo o velké formáty, které jsou u kupců pro jejich velikost méně žádoucí. "Stanovit cenu je tak problematické, je pro ně obtížné najít kupce," uvedla. Ceny určila po konzultaci s pracovníky galerií, sledováním aukcí s podobnými díly i podle toho, zda kariéra výtvarníka dále pokračovala. Ceny stanovila k roku 2011. "Nyní by někteří výtvarníci za ty obrazy mohli dostat mnohem vyšší částky, například Kornatovský nebo Popovič," uvedla.

Podle žalobce nechal Tlusták zničit obrazy pravděpodobně v roce 2011. Motivace není zcela jasná. Na zámku se ale tehdy rekonstruovaly prostory, ve kterých později vznikla kavárna, právě v nich byly zničené obrazy původně uloženy. Stavebníci prostory potřebovali vyklidit. Tlusták vinu popírá, podle něj likvidaci žádných historických nebo současných uměleckých děl nenařídil. U soudu už dřív vypovídali tehdejší zaměstnanci zámku, kteří se shodli, že příkaz k likvidaci šel právě od Tlustáka.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK