Česko-rakouské projekty si rozdělí 513 milionů Kč

22. 5. 2018ČTK Infoservis

Téměř 20 milionů eur (zhruba 513 milionů Kč) rozdělí ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) z přeshraničního programu EU Interreg mezi 11 projektů zaměřených na obnovu společného kulturního dědictví Rakouska a České republiky. Podporu získá například zpřístupnění dalších 13 kilometrů Schwarzenberského kanálu na Šumavě, propojení lokality Mikulov-Sedlec-Drasenhofen či spolupráce měst Znojmo a Retz. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Veronika Vároši.

Mezi Mikulovem, Sedlcem a rakouskou obcí Drasenhofen vznikne naučná stezka. V rámci projektu bude také obnoven a zpřístupněn historický most ze 17. století, který tvořil jediný přístup k loveckému zámečku na ostrově uprostřed Nového rybníku. "Zpřístupněním památky z české a rakouské strany dojde k napojení Drasenhofenu na tamní frekventované cyklostezky," uvedla Vároši.

Cílem dalšího schváleného projektu Schwarzenberský plavební kanál - Bavorská niva je obnovit a zpřístupnit zhruba 13 kilometrů méně známých částí kanálu. Pomocí bezbariérové stezky se má zpřístupnit rašeliniště Bavorská niva.

Přidělená dotace pomůže také užší spolupráci měst Znojmo a Retz. Má se rekonstruovat sýpka v Retzu a budova Staré školy, která je součástí Louckého kláštera ve Znojmě. "Obě budovy po rekonstrukci umožní konferenční, výstavní, průvodcovské, informační, kulturní a osvětové aktivity," dodala mluvčí MMR.

Přehled schválených projektů a další informace najdou zájemci na webu ministerstva pro místní rozvoj.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK