Nový projekt muzea v Karnole bude hotový do konce května

21. 5. 2018ČTK Infoservis

Nový projekt muzea v prostorách vzorkovny bývalé Karnoly v Krnově na Bruntálsku, která loni v prosinci vyhořela, bude hotový do konce května. Město jej pak předloží ministerstvu pro místní rozvoj, které rozhodne, zda na něj bude možné použít peníze vyčleněné na původní projekt. ČTK to dnes řekla mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Na původní projekt muzea textilního průmyslu mělo město přislíbeno 123 milionů korun. Vinou požáru se ale plány města změnily. Nyní jsou třeba peníze na záchranu strojů a vzorníků látek. I po pravděpodobně úmyslně založeném požáru objekt zůstal národní kulturní památkou. Město usiluje o to, aby se projekt realizoval.

"Projektanti zpracovávají dokumentaci jak stavební části, tak interiérů a zároveň jednají s památkáři, kteří mají pochopitelně vysoké nároky, protože je jedná o národní kulturní památku. Aktualizace projektu stavební části, včetně rozpočtu, by měla být hotová do konce měsíce," řekla Círová. Uvedla, že město chce na záchranné a restaurátorské práce použít peníze, které už dříve na revitalizaci Karnoly přislíbil Moravskoslezský kraj.

"Proto jsme podali žádost na kraj o změnu účelu individuální dotace ve výši deset milionů korun. Žádáme, abychom tyto finanční prostředky mohli použít na záchranné a restaurátorské práce po požáru. Rozhodovat o tom by mělo pravděpodobně zastupitelstvo v červnu," řekla mluvčí města.

Areál bývalé textilky vyhořel loni 20. prosince. Oheň nejvíce zasáhl právě vzácnou památkově chráněnou vzorkovnu látek, která se dochovala ve stavu posledního pracovního dne. Město v areálu chtělo vybudovat muzeum, projekt už byl připravený, hledal se zhotovitel. Výběrové řízení ale město zrušilo. Policie zjistila, že požár vzorkovny někdo založil úmyslně. Obvinění si už vyslechli dva čtrnáctiletí chlapci. Podle dostupných informací oheň založili na dvou místech. Jedno ložisko mimo budovu vzorkovny mělo podle některých informací odlákat pozornost hasičů. Do obou objektů žháři zřejmě vnikli násilím.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK