NG má první mobilní aplikaci, provází středověkým uměním

21. 5. 2018ČTK Infoservis

Svou první mobilní aplikaci spustila Národní galerie v Praze. Má název Skrytá tajemství středověkých obrazů a nabízí interaktivní prohlídku deskových maleb z expozice středověkého umění NG. Aplikace navazuje na projekty oživující areál gotického kláštera sv. Anežky České, k nimž patří třeba nedávno zahájený druhý ročník letního programu Anežka Live. Po celé léto nabízí kulturní, společenský i sportovní program v klášterních zahradách, donedávna veřejnosti téměř neznámých.

Nová mobilní aplikace slovem i obrazem zprostředkovává zajímavé informace týkající se námětů, autorství a procesu tvorby obrazů, které patří k nejcennějším ve sbírkách Národní galerie, říká k aplikaci kurátorka Štěpánka Chlumská.

Množství obrazových dat nabízí pohled pod povrch, do vrstev, které zpravidla pouhým okem nelze vidět. Díky aplikaci je tak pro návštěvníky čitelný skrytý přípravný rozvrh maleb, takzvaná podkresba. "Ta je mimořádně poutavá, zachycuje totiž průběžné autorské změny a odráží zvyklosti a kvalitu jednotlivých malířských dílen," uvedla Chlumská.

Ve výběru děl jsou v aplikaci zastoupeny jak nejstarší památky deskového malířství spjatých s dílnami Mistra Vyšebrodského oltáře, Mistra Theodorika a Mistra Třeboňského oltáře, tak pozdně gotické a raně renesanční deskové obrazy dílen Mistra Svatojiřského oltáře, Mistra Litoměřického oltáře či Monogramisty IW. "Aplikace všem zájemcům o poklady středověkého výtvarného umění přináší nové pohledy na známá díla vznikající v zemích Koruny české v průběhu více než dvou staletí. Práce s digitálními technologiemi je dalším krokem, kterým Národní galerie zpřístupňuje své sbírky co nejširší veřejnosti," doplnila Chlumská.

U zrodu aplikace stál několikaletý výzkumný projekt Historické technologie a moderní metody průzkumu NG a Českého vysokého učení technického. Některé jeho výsledky byly veřejnosti představeny formou výstav Očím skryté, která se věnovala právě zmíněnému fenoménu podkreseb, a Očím na odiv, jež se naopak soustředí na výzdobné techniky. Druhá výstava v Anežském klášteře ještě bude prodloužena až do konce srpna. V aplikaci může sám divák zkoumat materiál, s nímž ve svých výzkumech pracovali odborníci Národní galerie. Aplikace je bezplatně k dispozici (ve verzi pro iOS a Android) na App Store a Google Play.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK