Do rekonstruovaného Národního muzea se přišlo podívat 3250 lidí

20. 5. 2018ČTK Infoservis

Do historické budovy Národního muzea (HM), která v současné době prochází rekonstrukcí, se dnes přišlo podívat bezmála 3250 lidí. Podle organizátorů byla návštěvnost v souladu s očekáváním. ČTK to řekla Šárka Bukvajová z muzea. Den otevřených dveří byl výjimečnou jednorázovou akcí. Lidé se do muzea znovu podívají až na letošní výročí vzniku Československa, kdy se má budova po několikaleté opravě otevřít.

Návštěvníci si dnes mohli projít připravenou trasu, na které se seznámili se stavem rekonstrukce. Zástupci muzea upozorňovali, že prohlídka je vzhledem k probíhající stavbě relativně fyzicky náročná. Lidé si měli vzít pevnou obuv. "Celá akce proběhla bez problémů," dodala mluvčí.

Generální rekonstrukce muzea začala v roce 2015, několik let předtím se budova vyklízela. Od svého otevření v roce 1891 neprošla komplexní rekonstrukcí, prodělala jen tři větší opravy - po druhé světové válce, po srpnu 1968 a při stavbě metra v roce 1974. Po letech příprav se muzeum nyní opravuje čtvrtým rokem. K vysoutěžené ceně 1,64 miliardy korun za rekonstrukci budovy podle vedení muzea přibyly vícepráce, které činí 6,2 procenta z původní ceny, tedy asi 102 miliony korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK