TZ: Anežský klášter opět ožívá – letním programem a výstavami Antony Gormleyho a Richarda Wientzeka

Anežský klášter opět ožívá – letním programem a výstavami Antony Gormleyho a Richarda Wientzeka / Národní galerie v Praze / Praha / 16. 5. 2018

Národní galerie navazuje na loňský úspěch prvního ročníku letního programu Anežka LIVE!. Druhý startuje 18. května společně se zahájením výstav významných osobností současného umění – Antony Gormleyho a Richarda Wientzeka. V zahradách Kláštera sv. Anežky České zahraje při této příležitosti MTO Universal v čele s Františkem Skálou.

Od května do září naplní klášterní zahrady výtvarné umění, koncerty, filmy, workshopy, besedy, procházky nebo třeba jóga. „Chceme navázat na loňský úspěšný pilotní ročník, který navštívilo na 6 tisíc lidí a pokračovat v oživování areálu kláštera rozmanitým programem. Společně s Anežkou LIVE! letos navíc zahajujeme výstavy dvou zajímavých uměleckých osobností v interiérech kláštera,“ uvádí generální ředitel NGP Jiří Fajt.

Ve Svatyni Salvátora je k vidění litinová socha Sum předního britského sochaře Antony Gormleyho, doplněná o dvě díla na papíře. Komorní výstava se koná v rámci cyklu Reflexe, který konfrontuje díla současného umění se sakrálním prostorem gotické architektury. Laureát Turnerovy ceny z roku 1994 přijede do Prahy 13. června, kdy se v Anežském klášteře uskuteční od 16 hodin jeho veřejná diskuse s kurátorkou Milenou Kalinovskou.

Sousední prostory klášterní kapitulní síně a pracovny sester představují dílo brilantního německého kreslíře Richarda Wientzeka. Nositel ceny Volkera Hinnigera vystaví v klášteře čtyřicet zátiší, která sám nazývá „světskými zbožnými obrázky“, čímž zdůrazňuje jejich propojení se středověkou obrazovou formou.

Program Anežka LIVE! zahajuje 18. května od 18 hodin koncert MTO Universal v čele s Františkem Skálou, Tomášem Hanákem a Zdeňkem Lhotským. V neděli 20. května se bude konat rodinné odpoledne Anežka dětem, které láká na workshopy, pátrací hry nebo loutkové představení.

„Ke spolupráci jsme letos přizvali mimo jiné také Národní filmový archiv, který se postará o filmovou dramaturgii našeho společného letního kina, které navazuje na úspěšný program na Nákladovém nádraží Žižkov,“ dodává Jiří Fajt.

Vstup do areálu Anežského kláštera, včetně jeho zahrad se sochařským parkem a prohlídkového okruhu, je celoročně volný – stejně jako celý letní program a výstavy Gormleyho a Wientzeka. V patře kláštera je pak k vidění to nejlepší ze sbírek středověkého umění Národní galerie, aktuálně doplněné výstavou Očím na odiv, která představuje bohatství středověkých výzdobných technik.

Antony Gormley: Sum 

Termín: 19. 5. ‒ 14. 10. 2018

Místo konání: Klášter sv. Anežky České – Svatyně Salvátora

Kurátor: Milena Kalinovská

Antony Gormley se narodil v roce 1950 v Londýně a jeho samostatné výstavy se konaly v předních světových galeriích. V roce 1994 získal prestižní Turnerovu cenu a v roce 2003 se stal členem londýnské Královské akademie. V roce 1997 mu byl udělen řád důstojníka britského impéria a v roce 2014 byl pasován na rytíře.

Vášní Antonyho Gormleyho je ptát se, zda lidská forma – ať už v podobě schránky na lidské tělo, nebo nádoby na lidskou mysl – může dnes sloužit jakožto téma pro kontemplaci.

S ústředním námětem výstavy, litinovou skulpturou Sum (2012), rezonují dvě díla na papíře – dřevoryt Dosah (2016) a monoprint Pocit (2016). „Sum“ z názvu výstavy znamená v latině „jsem“.

Antony Gormley pracuje se životem, vytváří odlitky lidských těl a tělesné formy, jež mají z logiky věci životní velikost, dává jim nejrůznější rafinované, byť nijak dramatické podoby a umísťuje je do rozmanitých prostředí. Zvolená místa nejsou náhodná; Gormley je vybírá podle toho, jaké vyvolávají asociace.

Sum je dobrým příkladem Gormleyho dekonstrukce „sochy“ a jeho jednoznačně antiheroického sochařství. Vidíme před sebou tělo jakožto krajinu; tělo, které není v kontrastu se zemí, ale samo se zemí stává, a proto podléhá proměně a entropii. Gormley nám předkládá krystalickou podstatu člověka ve formě polygonálních útvarů. Zajímá ho, jak dílo působí na divákovy emoce

Richard Wientzek: Kresby

Termín: 19. 5. ‒ 19. 8. 2018

Místo konání: Klášter sv. Anežky České – pracovna sester & kapitulní síň

Kurátor: Christian Forster

Průřez kreslířským dílem německého umělce Richarda Wientzeka (1970) nachází vhodný výstavní prostor kapitulní síně a pracovny sester Anežského kláštera. Richard Wientzek nazývá svá zátiší „světskými zbožnými obrázky“, čímž zdůrazňuje propojení se středověkou formou obrazu, u níž intenzivní prohlížení bylo zdrojem náboženského povznesení mysli. Divákovi zůstal zachován požitek z detailně blízkého pohledu na předměty reprodukované v duchu extrémního verismu, jež si však ponechávají rovněž symbolickou kvalitu.

Richard Wientzek portrétuje předměty každodenního života ‒ potraviny, hračky, módní doplňky, bankovky, knihy a vycpané ptáky ‒ a aranžuje je do zátiší, jež vyprávějí příběh. Názvy některých obrazů přispívají k zašifrování situace, většinou však nabízejí ironický komentář k tomu, co vidíme.

Richard Wientzek kreslí svoje objekty vždy v měřítku jedna ku jedné, většinou při pohledu shora a s jednotným vedením světla na bílém podkladu. Vzhledem k omezením, která si sám vytkl, se jeho technické prostředky omezují jen na tuš a pastelky.

Předmětně pracující umělec neprošel školením na žádné umělecké akademii, ale začal v praxi užitého umění. Roku 2002 vystavoval jako člen skupiny Monochrom na 25. bienále v São Paulo a několik let experimentoval s kolegy z této vídeňské umělecké skupiny a s dalšími spřátelenými umělci s různými formami mediálního umění, dokud se roku 2005 zcela neupsal klasickým žánrům malířství a kresby. Od té doby vystavoval na řadě samostatných i skupinových výstav.

Anežka LIVE!! – květen

Termín: 18. 5. ‒ 8. 9. 2018

Místo konání: Klášter sv. Anežky České – zahrady

Pá 18. 5.

18.00–23.00 Anežka LIVE!!

Startujeme koncertem fenomenálního uskupení MTO Universal v čele s Františkem Skálou, Tomášem Hanákem, Zdeňkem Lhotským a mnoha dalšími umělci a hudebníky. Od několikahodinové smrště napříč hudební scénou si můžete odpočinout s Komixátorem nebo si vyrobit tričko s potiskem Anežky.

Ne 20. 5.

15.00–19.00 Anežka dětem

Pestrý program pro rodiny s dětmi. Workshopy, pátrací hry, loutkové představení Nebezpečného divadla a kapela Dundun.

Út 22. 5.

18.00–19.00 Jóga

s instruktorkou Kateřinou Feitovou

St 23. 5.

18.00–19.30 Prázdné domy okolo Anežky

Beseda a komentovaná vycházka po prázdných domech v okolí Anežského kláštera s aktivistou Petrem Zemanem (Prázdné domy).

Čt 24. 5.

7.30–8.30 Jóga

s instruktorkou Kateřinou Feitovou

14.00–18.00 Národní galerie ZUŠkám

Speciální výtvarná dílna v rámci ZUŠ Open. Vyzkoušíte si zlacení, míchání a malování vaječnou temperou a další výtvarné techniky. Rezervace na svobodova@zusopen.cz.

Ne 27. 5.

14.00–18.00 Den (bez) domova

Nedělní odpoledne nabídne besedu Drogy jako životní partner s bývalým uživatelem Richardem, (dobro)bazar (Přestupní stanice), veganské občerstvení (Střecha) a Živou knihovnu (Amnesty International).

Út 29. 5.

18.00–19.00 Jóga

s instruktorkou Janou Návratovou

St 30. 5.

18.00–20.00 Jiří Kolář a Pozor, pane Veronese

Projekce filmu, na němž se výtvarně podílel Jiří Kolář, a následná diskuze s kurátorkami výstavy Jiří Kolář: Úšklebek století Milenou Kalinovskou a Marií Klimešovou, historičkou umění Marií Bergmanovou a teoretikem a historikem umění Tomášem Pospiszylem.

Čt 31. 5.

7.30–8.30 Jóga

s instruktorkou Janou Návratovou

18.00–19.30 Procházka po anežsko-haštalské čtvrti

Prozkoumejte s Maxem Hutarem bývalou chudinskou čtvrt včetně její architektury, bývalých pohřebišť, vazeb na klášter a na literaturu Jaroslava Foglara, Karla Hynka Máchy, Gézy Včeličky a Františka Langera. Rezervace na prohlidky.prahy@email.cz.