TZ: Valentýna Janů

Valentýna Janů / Salty Mascara / kurátorka: Laura Amann / Fait Gallery PREVIEW / Brno / 23. 5. – 4. 8. 2018

Instalace Valentýny Janů Salty Mascara zkoumá naše smyslově nuancované vnímání ve chvílích, kdy je vystaveno situacím, v nichž už není jasné, kde začíná poezie a končí obrazy.

Karaoke. Titulky. Zvukový popis. Západ slunce. Světelná terapie. Vědomý spánek.

Ve všech těchto situacích kategorie navzájem splývají. Psané se mění v melodii. Slova mění obraz a imaginaci. Obrazy jsou přepisovány do nahlas předčítaného textu. Světlo tmavne. Nálady a stavy se proměňují v závislosti na fotonech. Surreálné působí skutečně. Intimita se stává odcizením.

Valentýna Janů (*1994) v současné době studuje na Akademii výtvarných umění v Praze. Její práce se objevily na výstavách v Galerii Fotograf v Praze, v Malteada La Vida v Monterrey v Mexiku, v Galerii hlavního města Prahy, na festivalu Fotopub v Novem mestu, Centru pro současné umění v Praze a v galerii Prospekto ve Vilniusu. Tvorba Valentýny Janů překládá současné struktury pocitů do evokativních instalací, které si pohrávají s naším rozdílným vnímáním slova a obrazu, přičemž oscilují mezi známými každodenními zážitky a velkými otázkami života, kde vládne technika, odcizení a přetížení.

Výstava bude zahájena vernisáží ve středu 23. května 2018 v 19 hodin.