Evangelický kostel v Chodově se stal kulturní památkou

15. 5. 2018ČTK Infoservis

Evangelický kostel v Chodově zařadilo ministerstvo kultury na seznam kulturních památek. Pseudorománský kostel z roku 1906 se tak stal pátou nemovitou kulturní památkou ve městě. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí chodovské radnice Martin Polák.

"Jde o unikátní pseudorománskou stavbu, která je vzácná především svými jemnými secesními ornamenty. Jeho specifická věž je vedle kostela svatého Vavřince nedílnou a nesmírně významnou dominantou města," doplnil chodovský historik Miloš Bělohlávek. Kostel vyprojektoval saský architekt Julius Zeißig, podle jeho projektů vznikly v regionu například i evangelické kostely v Nejdku nebo v Sokolově.

V Chodově jsou v současné době čtyři další nemovité kulturní památky, kostel svatého Vavřince, mariánský sloup, socha svatého Šebestiána a boží muka. Kultuní památkou je dále například zvon Jan Vilém nebo křížová cesta v kostele svatého Vavřince.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK