TZ: UMPRUM udělila čestné doktoráty 6 významným osobnostem

UMPRUM udělila čestné doktoráty 6 významným osobnostem / Praha / 14. 5. 2018

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze udělila po osmi letech čestné doktoráty. Titul doctor honoris causa získaly osobnosti různých oborů, jejichž práce významně ovlivnila společenské povědomí a zároveň se dotýká oborů, které s UMPRUM blízce souvisejí. Laureáty jsou Kurt Gebauer, Charlotta Kotíková, Emil Přikryl, Helena Třeštíková, Rostislav Vaněk a Jana Zielinski.

Diplomy byly předány v pátek 11. května v prostorách nově zrekonstruovaného Uměleckoprůmyslového musea.

Ceremoniál udílení čestných doktorátů UMPRUM je šestým v pořadí od roku 2000. V minulosti tento titul dostali Stanislav Libenský (2001), Josef Svoboda (2002), Adriena Šimotová a Jan Kaplický (2007), Damjan Prelovšek (2008) a Jitka Válová (2010).

V roce 2018 byl tento titul udělen hned šesti osobnostem. "Jsou to lidé, kteří se výrazně zasloužili o celospolečenskou rezonanci jednotlivých oborů, kterými se UMPRUM přímo zabývá, nebo z nich čerpá. Jsou to osobnosti, jejichž činnost má odezvu nejen v českém, ale i mezinárodním prostoru", říká k volbě laureátů rektor UMPRUM, prof. ak. arch. Jindřich Smetana.

Titul Doctor Honoris Causa byl udělen za celospolečenský přínos v oblasti současného výtvarného umění, propojování významných představitelů české scény se světovým kontextem a mimořádnou inspiraci jak celoživotním dílem, tak i společenskými postoji teoretičce a kurátorce Charlottě Kotíkové.

Oceněn byl také grafický designér, typograf a bývalý pedagog UMPRUM Rostislav Vaněk. Titul získal za své působení v oblasti grafického designu, autorsky objevné pohledy na jeho pojetí a využití a neposledně za mimořádnou autorskou i pedagogickou kultivaci odborné i laické veřejnosti.

Dalším nositelem doctor honoris causa je bývalý pedagog UMPRUM, sochař Kurt Gebauer.  Oceněný je především za autentický celospolečenský přínos v oblasti současného výtvarného umění s výjimečným pedagogickým vkladem, za průkopnickou tvorbu ve veřejném prostoru a nezaměnitelný aktivní postoj člověka a občana.

Čestný doktorát byl předán i režisérce a autorce dokumentárních filmů Heleně Třeštíkové.

Titul získala za významnou práci v oblasti dokumentárního filmu, unikátní autorskou reflexi mezilidských vztahů a dokumentování stavu a chování společnosti skrze individuální osudy prostřednictvím filmového média.

Další osobností, jejíž působení si UMPRUM cení, je kurátorka a propagátorka designu Jana Zielinski. Doktorát dostala za popularizaci designu a užitého umění a jeho uvedení do povědomí široké veřejnosti.

Posledním v pořadí je architekt a pedagog Emil Přikryl. O udělení doktorátu rozhodnulo jeho působení v oblasti architektury s výjimečným autorským, pedagogickým, ale i morálním vkladem do historie moderní české architektury.

O Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze byla založena v roce 1885. Po celou dobu své existence se řadí mezi nejkvalitnější vzdělávací instituce v zemi. Důkazem je množství úspěšných absolventů, kteří patří mezi respektované odborníky s prestiží přesahující hranice České republiky. Škola se dělí na katedry architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a katedru teorie a dějin umění. Jednotlivé katedry se dále člení na ateliéry dle své odborné specializace, vedené uznávanými osobnostmi české umělecké scény. Dvakrát do roku je škola otevřena veřejnosti při prezentacích studentských prací “Artsemestr. Každoročně pořádá více než 15 výstavních akcí, z toho polovinu v zahraničí. Pražská UMPRUM, jako jediná východoevropská škola, figuruje v indexech prestižních evropských a světových uměleckých učilišť.