Na aukci obrazů z Rockefellerovy sbírky padaly rekordy

9. 5. 2018ČTK Infoservis

Aukce uměleckých předmětů ze sbírky loni zesnulého amerického miliardáře Davida Rockefellera přinesla už první den rekordní výtěžek 648,4 milionu dolarů (téměř 14 miliard korun). Jde tak o nejdražší soukromou sbírku. Dosavadní rekord držela sbírka módního návrháře Yves Saint-Laurenta, která vynesla v roce 2009 v Paříži 373 milionů eur (přes 9,5 miliardy Kč). V úterý padaly rekordní částky za obrazy Claudea Moneta, Henriho Matisse či Eugènea Delacroixe, informovala agentura DPA.

Aukce přibližně 1500 předmětů z Rockefellerovy sbírky, zahrnující také nábytek či porcelán, potrvá do čtvrtka a na internetu do pátku. Pořádá ji aukční síň Christie's v několika kolech v New Yorku. Výtěžek má jít podle Rockefellerovy závěti na dobročinné účely.

První den se dražilo 44 obrazů z 19. a 20. století. Největší zájem přitahoval obraz španělského malíře Pabla Picassa Dívka s květinovým košem, který změnil majitele za 115 milionů dolarů. Květinářka z pařížského Montmartru je na něm vyobrazena v podobě aktu s kyticí rudých růží. Picasso ho namaloval v roce 1905, tedy pouhý rok poté, co se usadil v Paříži. Před Rockefellerem obraz vlastnila spisovatelka Gertrude Steinová, která ho koupila přímo od autora.

Některé obrazy v úterní dražbě překonaly rekordy, pokud jde o ceny za obrazy jednotlivých malířů. Například obraz Lekníny v květu Claudea Moneta dosáhl částky 84,7 milionu dolarů. Akt Odaliska s magnoliemi se stal s 80,8 milionu dolarů nejdražším obrazem od Henriho Matisse. Obraz Vlna od Paula Gauguina se dostal na sumu 35,2 milionu dolarů. Nejdražším Delacroixovým obrazem je Tygr s želvou. Nový majitel za něj dal 9,9 milionu dolarů.

Americký bankéř, průmyslník a filantrop David Rockefeller zemřel loni ve věku 101 let. Jeho žena Margaret "Peggy" McGrathová, s níž žil přes půl století a s níž měl šest dětí, zemřela v roce 1996. Rodinný podnik založil v 60. letech 19. století Davidův dědeček John Davison Rockefeller (1839-1937), který vybudoval takřka z ničeho mocné průmyslové impérium Standard Oil. Velkou část života se věnoval charitě, podporoval vědu, školství či zdravotnictví.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK