TZ: Igor Müller

Igor Müller / Poslední příroda a ostrov Autonomie / Městská galerie Týn nad Vltavou / Týn nad Vltavou / 11. 5. - 3. 6. 2018

Igor Müller: Poslední příroda a ostrov Autonomie

Výstava „Poslední příroda a ostrov Autonomie“ představuje obrazy z posledních tvůrčích fází malíře Igora Müllera (1967 — 2014. Jejich autora představuje jako osobnost vyzrálého malířského výrazu, který se od prvotního východiska, jímž byla reflexe přírody, posouvá k malbě jako promýšlení základních vztahů plochy, barvy, znaku a výrazu. Používáním syntetických laků namísto olejových barev do ní vstoupila civilizace jednadvacátého století, přesto zůstávala svoji povahou kontemplativní, klidná a rozvážná. Do nedramatického kosmu jeho malby však přeci jen postupně vstupovaly známky melancholie.

Igor Müller žil a pracoval v Kamenném Újezdu u Českých Budějovic. Na uměleckou scénu nastupoval v průběhu 2. poloviny 90. let minulého století. V roce 2002 získal ocenění Junge Kunst v německém Pasově. Vystavoval například ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích, poprvé v roce 2000 spolu s otcem Jiřím Müllerem a podruhé o devět let později spolu s Petrem Písaříkem. Byl to však Art Club v Týně nad Vltavou, kde v roce 1995 měl svoji vůbec první samostatnou výstavu. V letech 1997 a 2012 pak v Týně vystavoval společně s otcem. Dříve nebo později by mu tak Městská galerie Týn nad Vltavou patrně nabídla další příležitost. Naneštěstí ji dostává až čtvrtý rok poté, co předčasně zemřel ve věku čtyřiceti sedmi let.

Za spolupráci na výstavě děkujeme Zdeňku Chmelařovi a Janu Mahrovi.

Jiří Ptáček