V německém Trevíru odhalí nadživotní sochu Karla Marxe

5. 5. 2018ČTK Infoservis

Nadživotní socha Karla Marxe bude dnes kolem poledne odhalena v Trevíru na západě Německa, kde se tento filozof a teoretik komunismu přesně před 200. lety narodil. Téměř čtyřapůlmetrové dílo - stejně jako Marx sám - ale rozhodně nevzbuzuje jen nadšení, a proto se očekávají i protesty.

Bronzový monument, který byl darem Číny městu, váží 2,3 tuny a zobrazuje Marxe s odhodlaným pohledem a nakročenou levou nohou. V jedné ruce duchovní otec komunismu třímá knihu, druhou si přidržuje kabát.

V uplynulých třech týdnech bylo dílo, které i s podstavcem měří 5,5 metru, pod neustálým dohledem, aby ho nikdo nepoškodil. Lidí, kterým vadí, je totiž zjevně dost. Část z nich organizovaná opoziční Alternativou pro Německo (AfD) se dnes dopoledne zúčastní tichého pochodu za oběti komunismu.

Marx se v Trevíru narodil 5. května 1818 a strávil v něm prvních 17 let svého života. V rámci oslav připomínajících narození autora Kapitálu a Komunistického manifestu se ve městě uskuteční stovky kulturních akcí, včetně několika výstav. Jedna z nich bude dnes ráno otevřena i v Marxově rodném domě.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK