Oblastní galerie Vysočiny koupila obrazy Adrieny Šimotové, vystaví je na podzim

3. 5. 2018ČTK Infoservis

Oblastní galerie Vysočina koupila obrazy Adrieny Šimotové z roku 2013. Dědicům umělkyně za ně zaplatila 250.000 korun. Veřejnost je poprvé uvidí na podzim ve stálé expozici, uvedl ředitel galerie Daniel Novák. Díla Šimotové jsou v řadě domácích i zahraničních sbírek, včetně pařížského Centre Georges Pompidou, vídeňské Albertiny nebo Muzea umění v japonském Kjótu.

"Je to cyklus pěti asambláží nazvaný Ortéza, který tvořila až na sklonku svého života. Protože měla potíže s chůzí, nosila kompenzační pomůcku, se kterou žila od rána do večera. Byl to pro ni intimní společník, což pak reflektovala ve svém autorském díle, které má sílu niterné výpovědi," řekl Novák.

Loňskou nejvýznamnější akvizicí galerie byla socha Kurta Gebauera Plavkyně, kterou získala za 350.000 korun. "Toto dílo z roku 1971 významně doplnilo naši sbírku v prezentaci českého umění 70. let, kde má doposud významné mezery," uvedl už dřív Novák.

Adriena Šimotová (1926 - 2014) se narodila v česko - francouzské rodině. Studovala na VŠUP, kde se setkala se svým pozdějším manželem Jiřím Johnem, grafikem a malířem.

Oblastní galerie Vysočiny, kterou zřizuje kraj, má ve svých sbírkách asi 6000 uměleckých děl.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK