Restaurátoři začali opravovat morový sloup v Moravské Třebové

26. 4. 2018ČTK Infoservis

Morový sloup na náměstí T. G. Masaryka v Moravské Třebové se bude po 25 letech opět opravovat. Nebyl již v dobrém stavu, městská policie musela zakazovat lidem, aby si sedali na jeho schody. Práce začaly 24. dubna a měly by skončit letos v prosinci, uvedl mluvčí města Václav Dokoupil.

Opravy provede restaurátor Daniel Bartoš, budou stát více než 1,6 milionu korun. "Nejnákladnější položkou bude oprava a doplnění poškozených míst," uvedla Eva Štěpařová z odboru rozvoje města.

Současný stav podle ní vyžaduje důkladné očištění a opravu kritických míst a ploch. Odborný zásah bude zahrnovat také zpevnění kamene, revizi zlacených prvků, barevnou retuš a doplňující restaurátorský průzkum.

Významná barokní památka z maletínského pískovce byla zbudována v letech 1716 až 1718 pod dohledem olomouckého měšťana a cechovního sochaře Jana Sturmera. Vznik sloupu vyvolala morová epidemie, která postihla město v roce 1715.

Světci na morovém sloupu jsou Šebestián, Rochus, Pet z Alkantary a Karel Boromejský, Josef, Jan Nepomucký, Antonín Paduánský a František Xaverský. Vpředu ve velkém podstavci se nalézá jeskyně se sochou svaté Rozálie, vrchol sloupu tvoří socha Panny Marie.

V minulosti byla památka šestkrát opravována či restaurována, například v roce 1906 se podle odborníků nacházela v dezolátním stavu. Až v roce 1957 se uskutečnila výraznější oprava sloupu, kterou provedl Olbram Zoubek a kolektiv umělců. Byl odstraněn zejména havarijní stav usazení sloupu na soklu a provedeno usazení sochy panny Marie na hlavici. Zatím posledním zásahem byly restaurátorské práce z roku 1993.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK