Central Group chce u nádraží na Žižkově začít stavět v roce 2020

25. 4. 2018ČTK Infoservis

Developerská společnost Central Group chce svůj projekt Parková čtvrť severně od Nákladového nádraží Žižkov v Praze začít stavět v roce 2020. O povolení bude žádat formou společného řízení, které umožňuje novela stavebního zákona. Sloučí se v něm územní a stavební řízení. ČTK to dnes při komentované prohlídce pro veřejnost řekl investiční ředitel společnosti Tomáš Koudelka. V projektu za zhruba devět miliard korun chce firma postavit 2100 až 2600 bytů, park a školku.

V současnosti má podle Koudelky Central Group připraven projekt v úrovni, která je potřebná pro územní řízení. Detaily, které vyžaduje sloučené řízení se stavebním povolením, nyní připravují projektanti. Jde například o projekty a dokumentaci ke vzduchotechnice nebo elektroinstalacím. "Termín podání žádosti o vydání společného rozhodnutí se tak oddálí. Ale věříme, že společným řízením se naplní cíl autora zákona a povolovací proces bude kratší. Stavbu by se tak mohlo podařit zahájit dříve než koncem roku 2020," uvedl Koudelka.

Celkově má pozemek rozlohu 128.000 metrů čtverečních, což je téměř třikrát více než plocha Václavského náměstí. Central Group ho v létě 2016 koupil od britské firmy Discovery Group. Ta měla přibližně na polovinu pozemku vydané územní rozhodnutí na obchodně kancelářský komplex. "To by znamenalo výrazné zvýšení dopravy v oblasti. Ovšem nyní zde převáží rezidenční funkce doplněná o obchody, služby a restaurace v parterech bytových domů. Bude zde navíc množství zeleně. Oproti dřívějšímu řešení se sníží dopravní zátěž zhruba o 60 procent," uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Základní koncept nového projektu navrhl architekt Jakub Cigler, který se inspiroval blokovým urbanismem typickým pro starý Žižkov nebo Vinohrady. Sousední pozemek s památkově chráněnou budovou nákladového nádraží vlastní společnost Sekyra Group.

V přímé návaznosti na park Židovské pece v severní části projektu vznikne nový park o rozloze 14.000 metrů čtverečních. "Park bude navazovat zeleným koridorem na vedlejší pozemky za budovou nákladového nádraží, a zajistí tak pěší prostupnost celého území, která dnes neexistuje," podotkla Fialková.

Na okraji parku postaví Central Group šestitřídní mateřskou školu s vlastní zahradou a kuchyní za 60 milionů korun, kterou převede do vlastnictví městské části. "Autorem návrhu školky je ateliér Loxia. Ten se inspiroval železnicí, která na pozemku ještě před pár lety fungovala. Barevnost a hravost projektu staví na dětském večerníčku Pohádky o mašinkách," dodala mluvčí.

Do konečné podoby nové čtvrti má možnost promluvit i veřejnost. V průběhu dubna lidé mohou vyjádřit své preference ohledně obsazení komerčních prostor. Zároveň mohou vybrat mezi dvěma variantami využití nového veřejného parku.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK