Berlín by mohl mít památník polských obětí německé okupace

21. 4. 2018ČTK Infoservis

V centru Berlína by mohl vzniknout pomník polským obětem německé okupace. V dopise uveřejněném v úterním vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to navrhuje ředitel německého institutu pro polskou kulturu (Deutsches Polen Institut) Dieter Bingen. V Polsku zahynulo během šesti let německé okupace šest milionů lidí, polovinu z nich tvořili Židé.

Německému hlavnímu městu podle Bingena chybí místo, které by připomínalo nacistickou politiku vyhlazování a zotročování Poláků v letech 1939 až 1945. V dopise uvádí, že německá společnost má sice dostatečné povědomí o holocaustu, ale o válečných hrůzách a zločinech wehrmachtu a jednotek SS v Polsku mnoho neví.

Pomník by tak měl připomínat masové popravy polských válečných zajatců a civilistů, úmyslné zabíjení desetitisíců zástupců polských elit, ničení stovek polských měst a vesnic, přesidlování lidí na základě rasového původu a deportace miliónů Poláků na nucené práce do Německa.

I když by takový pomník pomohl zacelit mezeru v německé paměti, nemůže prý nahradit opomíjenou osvětu v médiích, školách a veřejném prostoru. Bingen se rovněž domnívá, že by mohl převzít roli mostu v nynějších časech napjatých polsko-německých vztahů.

V Polsku v poslední době sílí názor, že by země měla od Německa vymáhat reparace za válečné škody. Podle v lednu zveřejněného průzkumu agentury CBOS si to myslí více než polovina Poláků.

Téma loni v létě oživil předseda vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, podle něhož se obrovské válečné ztráty a škody napáchané nacisty nepodařilo napravit. Hledání cest jak se domoci německého odškodnění za ztráty a škody způsobené během druhé světové války označil v březnu za jeden z letošních cílů polské zahraniční politiky polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK