TZ: Sochařská linka festivalu SCULPTURE LINE letos povede po celé ČR a míří i za hranice – na německý NordArt

Sochařská linka festivalu SCULPTURE LINE letos povede po celé ČR a míří i za hranice – na německý NordArt / Praha / 20. 4. 2018

Od Plzně přes Prahu až do Ostravy, od Olomouce přes Pardubice až do Liberce – sochařská linka festivalu Sculpture Line letos překročí hranice metropole a povede do zhruba deseti měst po celé republice. Od 13. června do 30. září ozdobí české a moravské ulice, náměstí a další veřejná prostranství desítky výtvarných děl slavných i začínajících umělců od nás i ze zahraničí. „Sculpture Line má za sebou několik úspěšných ročníků, každý rok roste počet soch a instalací, které jsou součástí naší sochařské linky. Loni jsme poprvé zavítali do Plzně a letos jsme si řekli, že je nejvyšší čas vyslat ji i do dalších měst a třeba ještě dál. Ona totiž nepovede jen křížem krážem republikou, ale míří i za hranice,“ vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Škarka a dodává s úsměvem: „Sculpture Line se letos podílí na realizaci českého pavilonu na německém NordArt 2018.“

Hlavním cílem festivalu Sculpture Line je propojovat sochy a instalace s veřejným prostorem, dát dobře známým místům novou tvář, vyprávět příběh či vnést nové emoce. „Snažíme se nemířit pouze do centra, ale hledáme i malebná zákoutí a prostory mimo hlavní tepny obcí. Již měsíce teď cestujeme po městech a ve spolupráci s radnicemi a místními procházíme zajímavá místa. Věřím, že až budeme hotoví, některé naše „zastávky“ a jejich příběhy překvapí i dlouholeté rodáky,“ dodává s úsměvem Ondřej Škarka.

Další velkou festivalovou novinkou bude doprovodná výstava, která odstartuje 15. června v pražské Galerii Mánes. Pro veřejnost bude otevřená do konce června a kromě samotné expozice nabídne i doprovodný program v podobě workshopů, přednášek a programu pro děti. Poté se také vydá na cestu po Republice.

Sochařský festival SCULPTURE LINE proběhne od 13. června do 30. září například v Praze, Plzni, Pardubicích, Trutnově, Broumově, Liberci, Zlíně, Olomouci a Ostravě. Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů budou k dispozici v průběhu května na www.sculptureline.cz.

Výstavní projekt Nord Art je v evropských podmínkách jedinečný nejen svým měřítkem, ale také důrazem na kvalitu, pečlivým a exkluzivním přístupem k výběru děl. V letošním roce bude celá jedna expozice, na jejíž realizaci se Sculpture Line podílí, věnována českým umělcům. Kurátory jsou Michal Gabriel a Lucie Pangrácová.

SCULPTURE LINE umisťuje současná sochařská díla do veřejného prostoru tak, aby do něj vnesla nové emoce, dala mu novou tvář, naznačila nové příběhy. Volbou lokace či trasy objeví návštěvník další souvislosti místa, času a uměleckého díla. V uplynulých třech ročnících festivalu zaujala variace na Buddhovu sochu na Letišti Václava Havla, Průzkumníci či obří Chobotnice vznášející se na hladině Vltavy, majestátní bronzoví Koně Michala Gabriela „cválající“ po piazzetě Národního divadla nebo Nohy z vody Kurta Gebauera umístěné ve Vojanových sadech. Zlatým hřebem loňského roku byla bezesporu instalace významného současného britského sochaře, držitele Turnerovy ceny, Tonyho Cragga na náměstí Republiky či sochy nestora českého sochařství Olbrama Zoubka. V Plzni zaujalo éterické Napojení Veroniky Psotkové, které se vznášelo na Smetanovou třidou či Sharkfin Jaroslava Chramosty, který se vynořoval z travnaté plochy nad Mlýnskou strouhou.

SCULPTURE LINE

Sochařský festival v ulicích měst

13. 6. - 30. 9. 2018

Ředitel: Mgr. Ondřej Škarka

Umělecký ředitel: Prof. ak. sochař Michal  Gabriel

Kurátor festivalu: PhDr. MgA. Josef Záruba –Pfefferman, PhD.