Hradec Králové chce otevřít opravený kostel sv. Mikuláše 28. října

19. 4. 2018ČTK Infoservis

Stavební práce na obnově dřevěného kostela svatého Mikuláše z počátku 17. století v Hradci Králové skončily. Restaurátoři nyní v ateliéru pokračují v obnově mobiliáře a v kostele začnou restaurovat malby. ČTK to dnes řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta. "Historická stavba je prakticky hotová. V interiéru by teď mělo dojít ke kompletaci technologií. Všechen mobiliář je momentálně vystěhován a je v restaurátorském ateliéru," řekl Falta.

Město, kterému památka patří, chce kostel dovezený do Hradce Králové za první republiky z východního Slovenska otevřít na počest československým legionářům 28. října 2018. "Po převozu do Hradce byl totiž slavnostně otevřen právě 28. října 1935," řekl Falta.

Dřevěný kostel už odborníci ošetřili zahříváním proti dřevokaznému hmyzu, má nové šindelové opláštění, opravené podlahy a trámy. Na restaurování souboru malířských, řezbářských a dalších umělecko-řemeslných prvků z interiéru kostela nyní pracují v dílně u Brna odborníci. "Návštěvník bude moci vnímat ten vnitřní prostor ještě v lepším stavu, než byl roce 1935," řekl Falta.

V dřevěném kostelu svatého Mikuláše bude protipožární systém a venku bezpečností kamery napojené na městskou policii. Protipožární systém trubek, hadiček, čidel a ventilů je vedený v dutém prostoru mezi vnějším opláštěním a roubenou konstrukcí. Systém se aktivuje ještě před vypuknutím samotného požáru, a to i když bude kostel opuštěný a zakódovaný.

Kostelík pochází z Habury na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi.

Obnova kostela za 18,8 milionu korun začala v roce 2016. Při rekonstrukci byly dodrženy klasické řemeslné postupy a materiálová skladba.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK