TZ: Nový pražský festival výtvarného umění Týden umění nabízí pestrý program

Nový pražský festival výtvarného umění Týden umění nabízí pestrý program / Praha / 23. - 29. 4. 2018

Ve dnech 23. až v 29. dubna se v Praze uskuteční první ročník festivalu Týden umění. Více než tři desítky galerií a výtvarných institucí zvou na stovky vernisáží, setkání s umělci, komentovaných prohlídek a dalších doprovodných akcí. Pořadatelem festivalu je časopis art+antiques, partnery PPF Art a aukční síň Dorotheum.

Do festivalu se zapojila přední muzea umění, v čele s Národní galerií a Uměleckoprůmyslovým museem, výstavní síně od Galerie Rudolfinum po MeetFactory i komerční galerie a aukční síně. Programová nabídka se zaměřuje na nejrůznější aspekty světa výtvarného umění, a to jak časově a tematicky, tak i z hlediska formy. Součástí programu jsou akce věnované starému umění a starožitnostem, klasické moderně i současnému umění. Festivalové debaty, přednášky a semináře se budou týkat sběratelství, restaurování, produkce výstav či trhu s uměním. Vedle vernisáží a komentovaných prohlídek se mohou festivaloví účastníci těšit například i na sérii projekcí uměleckých filmů.

Akce tohoto typu se konají v řadě evropských metropolí, inspirací pro pražský Týden umění je zejména Vienna Art Week, který se u našich jižních sousedů koná každoročně již od roku 2005. „O tamním festivalu jsem psal do art+antiques několikrát a vždy jsem tuto akci Vídeňanům záviděl. Z tohoto závistivého pokukování se nakonec zrodil záměr zkusit něco podobného v Praze. K mému milému překvapení zástupci všech oslovených institucí reagovali velice vstřícně a se zájmem,“ říká hlavní iniciátor festivalu Jan Skřivánek z časopisu art+antiques. „Ani jsme nečekali, že první ročník bude mít tak bohatou nabídku. Navštívit všechny chystané akce není v lidských silách, ale i to k festivalům patří,“ dodává.

Z chystaných akcí lze zmínit vernisáž výstavy obrazů Hynka Martince (Cesta na Island) v Národní galerii, vernisáž samostatné výstavy umělkyně Denisy Lehocké (2018) v galerii Futura či výroční výstavy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Uměleckoprůmyslovém museu. V rámci festivalu se mohou návštěvníci setkat s umělci Vladimírem Ambrozem (komentovaná prohlídka výstavy Akce, 26. dubna, Dům fotografie), Tomášem Džadoněm (debata o projektu Paneláci, 24. dubna, Uměleckoprůmyslové museum v Praze), Zbyňkem Sedleckým (Prohlídka výstavy Pravé poledne, 25. dubna, GalerieVáclava Špály), Danielem Peštou (Komentovaná prohlídka výstavy DeTermination, 23. dubna, Centrum současného umění DOX) či Lubošem Plným (komentovaná prohlídka výstavy Čekárna, 28. dubna, Galerie Pro arte). Za pozornost stojí i komentované prohlídky výstav Josefa Koudelky, Jana Zrzavého, Marie Lassnig nebo výstavy připomínající sto let od úmrtí Gustava Klimta a Egona Schieleho. Plánované semináře a setkání v Národní galerie, Museu Kampa a Ville Pellé dají návštěvníkům nahlédnout do produkčního pozadí přípravy výstav. Odborný portál Artplus.cz i řada aukčních síní a galerií si připravily programy věnující se trhu s uměním a sběratelství. Kalendárium a strukturovaný přehled všech chystaných akcí je k dispozici na www.tydenumeni.cz.

„Jsme rádi, že se podílíme na projektu Týden umění a věřím, že jeho první ročník položí základ nové tradice. Přáli bychom si, aby se Týden umění stal pravidelnou a očekávanou součástí pražské kulturní nabídky,“ říká zástupce generálního partnera festivalu PPF Art, Jan Řehák. „Smyslem Týdne umění je propagace galerií a zviditelnění široké škály jejich doprovodných programů. Věříme, že si návštěvníci odnesou příjemné zážitky, a přispějeme tak ke zvýšení zájmu o výtvarné umění v budoucnu,“ doplňuje Řehák.

Ředitelka aukční síně Dorotheum, Mária Gálová, dodává: „Domnívám se, že je nutné cíleně a promyšleně měnit image Prahy, která se bohužel zavedla hlavně jako destinace, kam se jezdí za holkami a levným pivem. Historické centrum a jeho atmosféra jsou neopakovatelné, nicméně v konkurenci s jinými metropolemi Praha nabízí pramálo toho, kvůli čemu se vyplácí vracet a co přitáhne kultivovaného návštěvníka. Kvalitních kulturních akcí, kterými ,žije celé městoʻ, je velmi poskrovnu, podle mého soudu jsou však tou správnou volbou. Naši aktivní podporu Týdne umění proto vnímám právě v tomto širším kontextu. Pevně věřím, že si za pár let budeme moci říct, že to byla skvělá volba.“

Atmosféru festivalu nabitého uměním umocní fakt, že v posledním dubnovém týdnu se v Praze uskuteční ještě tři další spřízněné akce, které propojují kulturní instituce napříč žánry. Ve čtvrtek 26. dubna večer proběhne festival Máme otevřeno, jehož se účastní několik desítek galerií, divadel či knihkupectví na Praze 7. V sobotu 28. dubna se koná festival Open Square, propojující kulturní a vzdělávací instituce v širším okolí Palachova náměstí, od Filozofické fakulty a České filharmonie po Galerii hlavního města Prahy. Ve dnech 27. až 29. dubna bude současně probíhat druhý pražský Gallery Weekend, jehož se účastní několik desítek soukromých galerií po celém městě.

Kontakty

www.tydenumeni.cz

Spolupořadatelé Týdne umění

Muzea umění

Galerie hlavního města Prahy

Museum Kampa

Národní filmový archiv

Národní galerie v Praze

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Výstavní síně

Ateliér Josefa Sudka

Centrum pro současné umění Praha

Centrum současného umění DOX

display

Futura

Galerie České spořitelny

Galerie Fotograf

Galerie Rudolfinum

Galerie Václava Špály

Karlín Studios

MeetFactory

NoD

Trafo Gallery

Villa Pellé

Galerie a aukční síně

Arcimboldo

Arthouse Hejtmánek

Asociace starožitníků

Dorotheum

Galerie Gema

Galerie Kodl

Galerie Pro arte

Galerie Zdeněk Sklenář

Galerie Zezula

Galerijní Žižkov

Hauch Gallery

Generální partner: PPF ART

Hlavní partneři: Dorotheum

Další akce

Máme otevřeno 26. 4. 2018

Open Square 28. 4. 2018

Gallery Weekend 27.–29. 4. 2018