Centrum současného umění DOX se rozšiřuje o velký multifunkční sál

16. 4. 2018ČTK Infoservis

Holešovické centrum DOX letos oslaví deset let své existence. Po nedávno zpřístupněné vzducholodi architekta Martina Rajniše se centrum dále rozšiřuje. Otevře nový multifunkční prostor nazvaný DOX+. Sál s kapacitou až 700 lidí může být divadlem, tanečním prostorem, kinem i konferenčním sálem. Domovskou scénu v něm získá mezinárodní taneční soubor Farma v jeskyni, uvedl DOX v tiskové zprávě.

Projekt DOX+ představuje komplex budov v provedení studia Petr Hájek architekti. Blíže je ředitel centra Leoš Válka představí na páteční tiskové konferenci.

Vedle dalších aktivit, které jsou s DOXem už spojeny, tedy zejména výstavami a příležitostnými divadelními představeními, nabídne sál nově i možnost koncertů. Propojení sálu se samostatnou zkušebnou pak poskytne profesionální zázemí divadelním a tanečním souborům.

Poslední částí projektu je pak zrekonstruovaný šestipatrový objekt v Poupětově ulici, který slouží jako provozní zázemí a ve třech patrech hostí soukromou vysokou školu architektury ARCHIP.

Vznik centra DOX je známý - Leoš Válka po návratu do Čech ze zahraničí vyhledával vhodné nemovitosti jak developer a také bývalá továrna v Osadní ulici se měla proměnit na byty a lofty. Industriální prostor ale Válku v roce 2002 okouzlil a on v něm uviděl budoucí galerii. O jejím architektonickém řešení měl přesnou představu, kterou naplnil Ivan Kroupa, s nímž Válka už dříve pracoval.

DOX otevřel koncem roku 2008 Válka se svými partnery jako galerii orientovanou výhradně na současné umění. Centrum záhy získalo respekt na tuzemské scéně, uspořádalo už přes stovku výstav a počet doprovodných a vzdělávacích akcí se blíží tisícovce. Kurátoři DOXu většinou hledají témata se společenským přesahem, nebojí se ani umění s výrazně politickým kontextem.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK