Šedá v Č. Krumlově v projektu UNES-CO ubytuje až 15 rodin

12. 4. 2018ČTK Infoservis

Na vylidněné centrum Českého Krumlova se v novém projektu UNES-CO zaměřila umělkyně Kateřina Šedá. Připravuje ho pro česko-slovenský výstavní pavilon na bienále architektury v Benátkách. Od června do srpna ubytuje v šesti bytech v centru města 12 až 15 rodin, zatím dostala od lidí asi 800 motivačních dopisů. Jejich úkolem, za nějž dostanou mzdu, bude dělat v centru běžné činnosti, jako procházky s kočárkem nebo větrání peřin v oknech. Šedá to dnes řekla novinářům. Na projekt placený ministerstvem kultury získala 1,95 milionu Kč.

Lidé se do projektu, který sklidil na sociálních sítích kritiku, mohou hlásit do 20. dubna. Šedou podpořilo i město, zapůjčí jí byty, jeden byt dá k dispozici i galerie Egon Schiele Art Centrum, jež se na projektu podílí. Zastupitelé budou v dubnu hlasovat o tom, zda Šedá dostane od města příspěvek 100.000 Kč, který doporučili radní.

"Z centra mizí normální život, obyvatelům to vadí, radnice má zájem, aby se to změnilo. Cílem je, aby se lidé z města co nejvíc zapojili a pomohli ten problém reflektovat," řekla Šedá, čtyřicetiletá držitelka Ceny Chalupeckého. Vedla rozhovory s mnoha místními - s turistickými průvodci, lidmi z centra i z okraje města, s nynějším vedení radnice i s bývalými politiky. Zaujala ji zaslepená okna i lidé, kteří se na ulici nezdraví.

"Krumlov může mít znaky skanzenu, ale skanzenem není. Město ale 15 let vnímá, co se v centru děje, turismus nabral velkou intenzitu. Kateřina Šedá otevírá téma, které nás bolí - vylidněné centrum a co s tím dělat. Město vítá, že bude vytvořen prostor pro debatu," řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). Město má s Šedou smlouvu o spolupráci.

Brněnská rodačka Šedá přirovnala střed města s nadsázkou ke čtvrti, jíž se v Brně říká Bronx. Našla řadu podobností. Snažila se přijít na to, jaké je nejpotřebnější pracovní místo v Krumlově. "Slýchala jsem, že je hrozné bydlet v centru, že by za to měli být lidé placeni. Vymyslela jsem, že nové pracovní místo bude normální život v centru," řekla umělkyně.

Město poskytlo pět bytů, které jsou připravené k rekonstrukci. Podle Miroslava Reitingera z Českokrumlovského rozvojového fondu je nyní nelze využívat celoročně. Umělkyně a její tým byty vymalovali a uklidili.

Šedá si myslí, že Krumlov turisty potřebuje. Do bytů nastěhuje lidi z periferie Krumlova i odjinud. Chce, aby rodiny psaly deník a byly ochotny o věci mluvit. "Zajímavý kandidát je třeba člověk, kterému zbourali dům v v centru, bydlí na okraji a do centra se chodí dívat," řekla Šedá.

Podle odhadů radnice míří do Českého Krumlova ročně 1,5 až dva miliony turistů. Čistý příjem města z turistického ruchu je 12 milionů Kč.

Šedá a Egon Schiele Art Centrum dostávají kritické e-maily, někteří lidé ji vyzývají, aby místo projektu zařídila parkoviště pod náměstím. "Jsou lidé, kteří věří, že když sem vstoupí jako umělec, má takovou moc. Mailů kritických je minimum proti stovkám, které jsou mimořádně krásné a dojemné," řekla ředitelka Schiele Centra Hana Jirmusová Lazarowitz.

Šedá se dlouhodobě zaměřuje na sociálně pojímané akce, při nichž často zaměstnává desítky či stovky lidí, kteří nemají s uměním nic společného. Pracuje na vesnicích a periferiích, mimo galerie. V benátském pavilonu vytvoří sídlo fiktivní firmy UNES-CO s recepcí, vlajkami členských států, bude tam dělat i přímý přenos z ulic v Krumlově.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK