Ostrava vyhlásí architektonickou soutěž na stavbu koncertní haly

11. 4. 2018ČTK Infoservis

Město Ostrava vyhlásí architektonickou soutěž na stavbu nové koncertní haly, jejíž vybudování by mohlo stát okolo 1,5 miliardy korun bez DPH. Město by chtělo vybudovat nejlepší koncertní sál v zemi, výjimečný nejen z architektonického, ale také z akustického hlediska, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO). V posledních dvou letech se jedná o pátou architektonickou soutěž vyhlášenou městem.

Koncertní hala by měla stát v blízkosti Domu kultury města Ostravy, který by měl být rovněž opraven. "Ostrava o takovou halu usiluje dobrých 70 let, vlastně od chvíle, kdy byl postaven ten dům kultury, který sám má sice koncertní sál, který ale nesplňuje potřebné akustické parametry," uvedl Macura.

Podle něj bude specifikem soutěže právě nutnost sladit architekta a akustika. "Nechceme nadřazovat ani jednu z těchto dvou věcí té druhé," uvedl Macura. Podle něj v porotě zasednou i architekti ze zahraničí a další odborníci. Za první místo v soutěži je odměna milion korun.

"Procesně bude soutěž hodně podobná soutěži na přestavbu městských jatek. Bude dvoukolová, kdy chceme přímo oslovit vybraná architektonická studia, celkem tři, které mám předjednány a potom umožnit účast i dalším, kteří splní podmínky soutěže. Z nich bychom vybrali další tři účastníky," vysvětlil Macura. Mezi oslovenými a předjednanými studii jsou architekti, kteří už se podíleli na budování koncertních hal, například v Katovicích či Reykjavíku. Účastníci soutěže budou muset zaručit, že mají nasmlouvaného akustika se zkušeností s projektováním obdobných hal. Nová hala by měla mít kapacitu zhruba 1300 míst.

Město chce soutěž vyhlásit v červnu. Vítěz by mohl být znám na počátku příštího roku. Stavět by se mohlo začít v roce 2021 až 2022. V roce 2017 město zřídilo speciální fond, kde na stavbu haly dává peníze. Prozatím je v něm 100 milionů korun, počítá ale i s pomocí státu a kraje.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK