V Plasích na Plzeňsku začala oprava klášterního kostela za 70 mil

27. 3. 2018ČTK Infoservis

V Plasích na Plzeňsku začalo dnes restaurování klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie, mimořádné románské stavby. Práce jsou součástí celkové opravy památky, která přijde církev na 70 milionů korun. Z toho 95 procent pokryje evropská dotace z programu IROP. ČTK to řekl plzeňský biskup Tomáš Holub. Oprava musí být hotova v roce 2020.

"Kostel, který je první kamennou stavbou plaského kláštera, bude ozdobou města i celého areálu. Je uprostřed mezi konventem a Centrem stavitelského dědictví Národního technického muzea (NTM)," uvedl farář Günter Ecklbauer.

"Je to čistý francouzský import. V cisterciácké architektuře u nás nemá obdoby. Je starší minimálně o 50 let než ostatní románské kostely u nás jako Osek a Velehrad. Jako kdybyste ho z francouzského prostředí poloviny 12. století přenesli do střední Evropy. Jde o krystalicky učebnicovou stavbu," uvedl Zdeněk Chudárek z Národního památkového ústavu. Unikátní je monumentální západní portál, zazděný v roce 1666 a znovu objevený před 12 lety. Je nevídaný i ve francouzském prostředí, vysoký přes pět metrů a má zachovaný původní tympanon - svislou plochu mezi hlavní římsou a střechou. Románská stavba je skrytá pod raně barokní architekturou; jejím prvním významným počinem na západě Čech.

Podle Holuba je v Plasích příkladná spolupráce mezi městem, Národním památkovým ústavem a Národním technickým muzeem. Potvrdil to i ředitel muzea Karel Ksandr. Klášteru z 12. století se podle něj postupně navrací široká společenská role, jakou měl v minulosti. "Farnost je integrální součástí života ve městě," řekl biskup. Podíl biskupství na stavbě by měl být pětiprocentní, ale reálně ho očekává do deseti procent. "Jsem rád, že s námi do tohoto dobrodružného podniku vstupuje město," dodal Holub.

"Zastupitelstvo schválilo, že dá celkem 1,5 milionu korun, každý rok po 500.000 korun," uvedl starosta Plas Zdeněk Hanzlíček. Obnova kostela bude podle něj velkým přínosem pro veřejnost severního Plzeňska i návštěvníků. Klášterem loni prošlo 28.000 lidí, včetně kulturních akcí přes 35.000. Do Plas jezdí desetitisíce lidí. Kromě kláštera také do muzea stavitelství, do zoo, na golf, na koupaliště a do okolní přírody.

"Všechna prostranství (revitalizovaná) by bez (opraveného) kostela neměla smysl. Je srdcem areálu kláštera," řekl kastelán Pavel Duchoň. Národní památkový ústav navíc zahájí v klášteře na přelomu letošního a příštího rekonstrukci opatského domu a prelatury za 120 milionů Kč, které také většinově podpoří program IROP.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK