Zemřel přední český restaurátor Karel Stretti

25. 3. 2018ČTK Infoservis

Plzeň/Praha - Ve věku 74 let zemřel v sobotu odpoledne přední český restaurátor zejména malířských děl Karel Stretti. Podílel se na záchraně cenných památek v ČR i v zahraničí, jako pedagog na Akademii výtvarných umění vychoval nové generace restaurátorů. Strettiho úmrtí dnes potvrdil ČTK jeho syn Adam.

"Je to velká ztráta pro obor, odešel charakterní člověk a odborník," řekla ČTK další přední česká restaurátorka a Strettiho známá Zuzana Poláková. Kromě samotné restaurátorské práce vyzdvihla především Strettiho pedagogickou činnost. "Byl následovníkem profesora Slánského (Bohuslava, zakladatele české restaurátorské školy). Restaurátorkou práci povýšil a dovedl k dokonalosti přístupem k nejmodernějším technologiím při zachování čistoty práce a výtvarné stránky," poznamenala. Také Adam Stretti vzpomněl na otce, za kterým po listopadu 1989 přišli sami studenti, zda by nevedl ateliér restaurování. "Vedl ho až donedávna, ještě pořád tam docházel a vedl doktorandy," řekl.

Stretti pocházel z italské rodiny, která do Čech přišla v 18. století. Mezi jeho předky byli uznávaní malíři a grafici. Otec Mario byl kreslíř, grafik, ilustrátor, malíř a portrétista. V areálu kláštera Play na Plzeňsku je Galerie Stretti - s díly Viktora, Jaromíra a Maria Strettiho. Karel Stretti si zvolil za celoživotní obor restaurování.

Účastnil se například v roce 1967 velké mezinárodní záchranné akce organizované UNESCO ve Florencii, kde povodně v roce 1966 zaplavily a poškodily umělecká díla. Do města se sjely restaurátorské týmy z celého světa, píše se na odborných stránkách věnovaných restaurátorství. V 70. letech objevil v Praze pod malbou neznámého autora a jako první identifikoval vzácný obraz malíře Tintoretta. Podílel se na restaurování řady závěsných obrazů z českých a moravských kostelů, památek a galerií. S dalšími odborníky pracoval například na restaurování souboru deskových maleb v kapli sv. Kříže na Karlštejně. Restauroval ale také mladší obrazy z 20. století - Toyen, Kupku a další.

Stretti získal řadu ocenění. Práce týmu odborníků na restaurování maleb Mistra Theodorika na Karlštejně byla v roce 2005 oceněna cenou Evropské unie Europa Nostra. V roce 2006 převzal Stretti Státní cenu za památkovou péči za výsledky dosažené v oboru restaurování malířských děl, za pedagogickou činnost a za snahu řešit problémy restaurování v širších souvislostech památkové péče.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK