CEFC Martinický palác nekoupila, vlastní ho Šlemrova nadace

22. 3. 2018ČTK Infoservis

Památkově chráněný Martinický palác na pražském Hradčanském náměstí zprostředkovaně vlastní rodinná nadace podnikatele Oldřicha Šlemra. Čínská společnost CEFC, která o jeho nákupu informovala v září 2015, budovu nakonec do svého vlastnictví nepřevzala. Vyplývá to z informací od Jakuba Dyby ze Šlemrovy společnosti R2G, obchodního rejstříku a katastru nemovitostí.

"Martinický palác není a nikdy nebyl vlastněn přímo ani nepřímo společností CEFC," uvedl Dyba. Do vlastnictví firmy R2G, která nyní v paláci sídlí, budova přešla předloni od soukromých vlastníků. "My jsme do jednání přišli v průběhu roku 2016, v srpnu jsme tu transakci dokončili," řekl Dyba.

Majitelem budovy je podle katastru nemovitostí akciová společnost Martinický palác, kterou podle obchodního rejstříku přes další firmu vlastní R2G Foundation zapsaná v Lichtenštejnsku. "Ultimátním vlastníkem je rodinná nadace Oldřicha Šlemra," potvrdil Dyba. Renesanční Martinický palác byl postaven po požáru Hradčan a Malé Strany v roce 1541, v majetku Martiniců byl rozsáhle přestavěn. Později palác silně utrpěl, opravy začaly už v polovině minulého století.

Čínská CEFC v září 2015 oznámila, že se společností Martinický palác podepsala dohodu o koupi stejnojmenné budovy s dovětkem, že finální kupní smlouva ještě nebyla uzavřena. Ve stejné době čínská firma uzavírala v Česku řadu transakcí, koupila mimo jiné fotbalovou Slavii a vstoupila do letecké společnosti Travel Service. Šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming nyní v Číně čelí vyšetřování pro podezření z porušení zákona, podpora projektů v Česku má ale podle firmy pokračovat.

Skupina R2G miliardáře Oldřicha Šlemra investuje peníze, které podnikatel získal z prodeje gumárenské skupiny ČGS Holding švédské strojírenské skupině Trelleborg. Přes investiční fond R2G Rohan Czech spoluvlastní znojemského výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK