Sněmovna doplnila rady fondů kultury a kinematografie

21. 3. 2018ČTK Infoservis

Sněmovna doplnila rady Státních fondů kultury a kinematografie. Na poslední volné místo v třináctičlenné radě kulturního fondu dnes vybrali poslanci v tajných volbách předsedu Svazu knihovníků a informačních pracovníků Romana Giebische. V radě fondu kinematografie usednou režisér Viktor Tauš a scénograf Petr Vítek.

Giebischovi dali poslanci přednost před architektem Jiřím Mergerem, jehož působení v radě tak končí. Dalších 12 členů rady zvolili poslanci už před dvěma týdny, obměnili ji ze dvou třetin. V radě zůstali básník a divadelní režisér Miloš Horanský nebo písničkář a překladatel Jiří Dědeček. Mezi nováčky patří hudebník a skladatel Jan P. Muchow, dramatik René Levínský a historička umění Terezie Nekvindová.

Státní fond kultury vznikl v roce 1992, aby rozděloval na podporu umění peníze, má být významným a doplňkovým zdrojem podpory kulturních projektů. Fond pro letošní rok rozhodl podle svého webu o dotacích pro 345 projektů od festivalů přes výstavy po vydávání uměleckých časopisů nebo knih. Celkem mezi ně rozdělil více než 24 milionů korun. Nové žádosti pro letošní rok nepřijímá.

Vítek byl do rady fondu kinematografie zvolen na místo po režisérovi Janu Svěrákovi, který rezignoval už před rokem. podobně Tauš obsadil místo po režisérovi Sašovi Gedeonovi, který radu opustil loni v říjnu. Na dubnové schůzi bude muset Sněmovna obsadit další tři místa v devítičlenné radě, na výběr by měla mít šest kandidátů. Jsou jimi dramaturgyně Helena Bendová, producenti Jaromír Kallista a Daniel Tuček, dokumentarista Tomáš Škrdlant, Marta Švecová z FAMU a programová ředitelka Letní filmové školy Uherské Hradiště Iva Hejlíčková, která jako jediná z adeptů obhajuje místo v radě fondu.

Státní fond kinematografie rozhoduje o podpoře především filmových projektů, příjmy má mimo jiné z poplatků audiovizuálních poplatků a z poplatků z vysílání reklamy. Loni podle ministra kultury Ilji Šmída (za ANO) rozdělil 370 milionů korun, ročně dostává přes 600 žádostí o podporu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK