V rámci projektu pro bienále chce Šedá vrátit život do ulic Č. Krumlova

20. 3. 2018ČTK Infoservis

Absenci běžného života v centrech turisticky vytěžovaných měst bude v jednom ze svých projektů řešit česká umělkyně Kateřina Šedá. Vyhrála s ním soutěž pořádanou Národní galerií v Praze a připraví ho pro česko-slovenský výstavní pavilon na letošním 16. mezinárodním bienále architektury v Benátkách. Jmenuje se s odkazem na známou organizaci UNES-CO a jejími hlavními aktéry jsou Benátky a Český Krumlov - města, kterých se vylidňování center měst a stěhování obyvatel do jejich okrajových částí bezprostředně dotýká.

Šedá dnes svůj připravovaný projekt představila novinářům. Při úvahách o něm přišla na to, že jí turisticky nejvíce exploatovaná místa připadají v čemsi podobná s takzvanými vyloučenými lokalitami.

"Domy, ve kterých nikdo nežije. Obchody, které nikdo nepotřebuje. Ulice, kde se lidé nepotkávají, ale vzájemně vyhýbají. Taková může být charakteristika sociálně vyloučených lokalit, ale i nejkrásnějších měst světa zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podobnost, na první pohled diametrálně odlišných míst, mě inspirovala k projektu, který upozorňuje na růst turismu a s tím související problémy," říká.

Autorkou stvořená fiktivní firma UNES-CO se pokusí zvrátit tento trend. V Krumlově by se tak měli do několika domů vrátit obyvatelé. Dostanou je k dispozici jako startovací byty a dostanou mzdu za to, že v nich budou běžně bydlet. V pavilonu v Benátkách pak vznikne sídlo firmy UNES-CO, kde budou jeho návštěvníci moci sledovat přímý přenos z Krumlova.

"Mým cílem není turismus pouze kritizovat, ale přijít na způsob, jak cizince zastavit a dát mu na chvíli možnost stát se místním. Pohled z očí do očí - to je klíč, jak vyloučenou lokalitu proměnit ve společné místo," dodala Kateřina Šedá.

Tématem letošního bienále je Freespace, volně přístupný prostor vyjadřující velkorysost ducha a smysl lidskosti jako centrální funkce architektury. Komisař československého pavilonu v Benátkách a kurátor NG Adam Budak uvedl, že Šedá k tématu přistupuje podvratně, protože ukazuje, kde volný prostor není. Projektu pro bienále shodou okolností předcházela iniciativa lidí z Krumlova, kteří s turisty žijí. "Všichni jsme víceméně s turisty rádi, ale v posledních letech vidíme problém. Turisté přijíždějí v takové míře, že téměř nic nevidí a protékají městem z jedné strany na druhou," řekla dnes Hana Jirmusová Lazarowitz z tamního Egon Schiele Art Centrum.

Na problém měst přeplněných turisty loni začali upozorňovat obyvatelé některých evropských metropolí. Zvláště hlasitě kritika zaznívala z Barcelony nebo Benátek. Španělsko, které má asi 46 milionů obyvatel, v roce 2016 navštívilo 75,3 milionu turistů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK