TZ: Společnost Jindřicha Chalupeckého zahájila rok 2018 výstavami v Berlíně a Washingtonu

Společnost Jindřicha Chalupeckého zahájila rok 2018 výstavami v Berlíně a Washingtonu / 14. 3. 2018

Společnost Jindřicha Chalupeckého zahájila rok 2018 výstavami v Berlíně a Washingtonu

Společnost Jindřicha Chalupeckého, organizátor Ceny Jindřicha Chalupeckého, v posledních letech podstatně rozšiřuje okruh své činnosti. Jednou z jejích priorit je prezentace českých umělců v zahraničí. V souladu s tímto posláním organizuje SJCH v prvních měsících roku 2018 rovnou dvě zahraniční výstavy. V Českém centru v Berlíně aktuálně probíhá skupinová výstava Healing, na níž jsou vystavena spolu s dalšími umělci také díla několika předchozích finalistů a laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého, ve washingtonském Katzen Arts Center v minulých dnech skončila samostatná výstavy Kateřiny Vincourové, která se v roce 1996 stala vůbec první ženskou laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Během šesti týdnů navštívilo výstavu s názvem Arteria přes tři a půl tisíce diváků.

Zahraniční výstavní činnost jako jedna z priorit Společnosti Jindřicha Chalupeckého

„Přestože na české umělecké scéně působí opravdu výjimečné umělkyně a umělci, od nejmladší až po již etablovanou generaci, v zahraničí jsou až na pár světlých výjimek stále málo vidět. Společnost Jindřicha Chalupeckého chápe zahraniční výstavní činnost jako jednu ze svých nynějších priorit. Berlínská výstava Healing uvádí zejména autory nastupující generace do mezinárodních souvislostí, výstava Kateřiny Vincourové v Katzen Arts Center je první sólo prezentací této umělkyně ve Spojených státech. V současnosti jednáme o dalších samostatných i skupinových výstavách českých umělců, často v dialogu se zahraničními autory, na různých místech Evropy i dále. Usilujeme o dlouhodobou koncepční činnost v tomto směru,” komentuje ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová.

Témata osobního zdraví a životního stylu reflektovaná na výstavě Healing

Skupinová výstava Healing, kterou je možné navštívit v prostorách Českého centra v Berlíně do 12. dubna, se zabývá tématem osobního zdraví a zdravého životního stylu. Výstava představuje deset českých a zahraničních umělců, včetně Romany Drdové (finalistka CJCH 2017), Johany Střížkové (finalistka CJCH 2016), Barbory Kleinhamplové (laureátka CJCH 2015) a Martina Kohouta (laureát CJCH 2017). Jednou z rovin výstavy Healing je nazírání na zdraví jako na součást životního stylu moderní západní společnosti, která musí reagovat na problémy, jež do velké míry sama generuje. Výstava dále reaguje na provázanost těchto novodobých řešení s vysoce tradičními postupy. Loňský laureát CJCH Martin Kohout na výstavě představuje svou instalaci Boosted EXL5006XL/M, která využívá prefabrikované lampy simulující denní světlo. Kohout instalaci realizoval již v roce 2014 a objekt předjímal umělcův současný zájem o problematiku noční práce a jejích dopadů na lidský organizmus. Na výstavě je dále k vidění například video Barbory Kleinhamplové Sometimes They Almost Fell Happy, které sleduje účastníky lekce tzv. jógy smíchu. Základní poučkou této metody je skutečnost, že lidské tělo nepozná rozdíl mezi uměle vyvolaným a spontánním smíchem, tudíž si smích a s ním spojené endorfiny můžeme přivodit z vlastní vůle. „Healing je pro nás jedním z nejambicioznějších projektů posledních let, a to nejen kvalitou zastoupených umělců, ale i konceptem a samotnou instalací. A výsledek předčil naše očekávání,“ dodává ředitel Českého centra v Berlíně Tomáš Sacher.

Washingtonská výstava první ženské laureátky CJCH Kateřiny Vincourové

Absolventka Akademie výtvarných umění a první ženská laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 1996 Kateřina Vincourová patří k silné generaci umělkyň, které vystoupily na veřejnost v 90. letech. Ve své tvorbě se zabývá tématy ekologie, konzumu, ženskosti, intimity, domáckosti či komunikace. Výstava Arteria představuje průřez autorčiným dílem z posledních let a zkoumá především křehká a intimní témata inspirovaná jejím osobním životem v politickém či sociálním kontextu, který jej ovlivňuje. Monumentální kompozice i drobné realizace spolu v prostoru komunikují a vzbuzují napětí mezi divákem a výstavním prostorem. V průběhu šesti týdnů zhlédlo výstavu v prostorách washingtonského Katzen Arts Centra přes tři a půl tisíce diváků.

Další informace o výstavě Healing: https://www.sjch.cz/healing

Další informace o výstavě Arteia: https://www.sjch.cz/katerina-vincourova-arteria/

Fotografie z výstavy Arteia: http://bit.ly/Arteia_foto

Rozhovor s Kateřinou Vincourovou: https://www.sjch.cz/blog/linie-pohledu-rozhovor-barbory-ciprove-s-katerinou-vincourovou/