Rožnov chystá stavbu kulturního centra za více než 140 mil.Kč

15. 3. 2018ČTK Infoservis

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku chystá stavbu kulturního centra. V objektu bude sál pro 350 lidí a kino pro stovku lidí, které bude možné využít i k jiným účelům. Stavba bude stát přes 140 milionů korun bez DPH, sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Tomáš Gross. Architektonickou soutěž vyhrál projekt brněnské společnosti Archteam.

"Momentálně je podaná žádost o územní rozhodnutí. Územní řízení je ale bohužel přerušeno, protože se potýkáme s pozemky v ulici Bezručova, které jsou ve vlastnictví Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. My zde potřebujeme dělat přeložky sítí, nové přípojky, ale úřad nám nechce schválit věcná břemena, a tak nyní probíhá relativně složité jednání o převodu majetku mezi městem, krajem a státem," uvedl starosta Radim Holiš (ANO).

Město pokračuje v další dokumentaci. "Projektujeme tak, abychom zbytečně neztratili čas, a nyní se tedy tvoří souběžně s územním řízením dokumentace pro stavební povolení," řekl starosta.

Při zadávání architektonické soutěže měl objekt stát do 110 milionů korun bez DPH. "Co se na základě doporučení odborníků změnilo a co nemohlo být součástí původního nacenění, byla skutečnost, že budovu chceme postavit v takzvaně pasivním standardu, abychom na její realizaci mohli získat dotaci. Na tomto doporučení se shodli ještě před architektonickou soutěží členové poroty s tím, že doporučili takový tvar budovy, který by realizaci v pasivním standardu umožňoval. Toto zadání ale nemohlo být již v architektonické soutěži, protože jsme samozřejmě nevěděli, jaké budou použité konstrukce, skladby konstrukcí, vnitřní instalace, plochy prosklení a další," uvedl Holiš. Řekl, že se tím náklady na stavbu zvýší o asi sedm milionů korun, provoz však bude levnější.

"V architektonické soutěži také nebyly specifikovány divadelní technologie. Ty dělají přibližně dalších 25 milionu korun," uvedl Holiš. Náklady jsou nyní vyčísleny na 142 milionů korun bez DPH. V částce nejsou zahrnuté bourací práce, přeložení sítí či vybudování trafostanice a propojky mezi kulturním centrem a parkovištěm u polikliniky.

"Nyní připravujeme projekt a dále prověřujeme, zda bude pro město výhodnější, když bude realizaci stavby kulturního centra řešit samo nebo tuto realizaci svěří některé své společnosti. To kvůli daňovému zvýhodnění," řekl starosta.

Šestnáctitisícové město má v letošním rozpočtu na investice vyčleněno 91 milionů korun, s náklady na přípravu kulturního centra počítalo již dříve.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK