Německý soud poslal do vězení padělatele ruských avantgardistů

15. 3. 2018ČTK Infoservis

Soud v německém Wiesbadenu dnes poslal do vězení dvojici padělatelů ruských avantgardních malířů. Obrazy opatřené falešnými certifikáty vydávali za málo známá díla a sběratelé za ně platili obrovské sumy, informovala agentura DPA.

Obchodníkovi a bývalému galeristovi ve věku 45 a 72 let uložil soud tresty v trvání dvou roků a osm měsíců, potažmo tří let, a to za podvod a padělání dokumentu. Proces trval přes tři roky.

Původně byli oba muži obviněni z prodeje 19 obrazů ve stylu Vasilije Kandinského, Kazimira Maleviče, Alexeje Javlenského a Natalie Gončarovové. Nade vší pochybnost však byl podvod prokázán ve třech případech, které se týkaly šesti obrazů. Šlo přitom o falešné certifikáty.

Podvodníci si díky padělkům přišli na zhruba milion eur (zhruba 25,5 milionu Kč), které nyní musejí vrátit. Dopadeni byli v červnu roku 2013 po raziích v několika německých spolkových zemích, ve Švýcarsku a v Itálii.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK