Středočeský kraj hledá nové prostory pro depozitáře muzeí

14. 3. 2018ČTK Infoservis

Středočeský kraj hledá nové prostory pro depozitáře regionálních muzeí. Možností je vykoupit bývalé sýpky nebo stavět nové budovy v areálech krajské správy a údržby silnic. V minulosti se počítalo s vybudováním depozitáře ve středověké tvrzi Hradenín v Plaňanech na Kolínsku. Hejtmanství ale od toho nakonec ustoupilo, řekl dnes ČTK krajský radní pro kulturu Karel Horčička (ČSSD).

Připomněl, že muzejní depozitáře jsou nyní často v různých pronajatých stodolách, kde jsou nevyhovující podmínky. Horčičkovi by se zamlouvala například budova silničářů v Říčanech u Prahy, která je léta opuštěná. Do budoucna ji ale cestáři plánují využívat.

Možností je také postavit depozitáře na volných pozemcích krajské správy a údržby silnic a využít toho, že jsou tyto areály hlídané. "To není nějaká komplikovaná budova. Je to jen hala, která je částečně vytápěna," podotkl radní. Podle něj by bylo ideální vybudovat čtyři takové depozitáře, v tomto volebním období se to ale nejspíš nestihne. "Chystáme to a doufám, že někdo další v tom bude pokračovat," řekl.

Původně měla být na depozitář přestavěna stodola v areálu hradenínské tvrze, kraj na to chtěl získat peníze z EU. Horčička upozornil na to, že jde o záplavové území a budova má podle něj i další nedostatky. "Abychom postavili nevyhovující depozitář za 120 milionů, kde bude minimálně 20 až 25 milionů spoluúčast, to si můžeme postavit depozitář úplně nový na lepším místě a takový, jaký potřebujeme," míní.

Hradenínský areál, který kraj získal v roce 2012, se skládá z tvrze z druhé poloviny 14. století, obytného domu z 19. století a stodoly. V tvrzi a obytném domě mají vzniknout expozice pojednávající o životním stylu drobné šlechty na venkově ve středověku a raném novověku a o životě statkářských rodin na Kolínsku v 19. století. Stodola měla být podle původních plánů upravena na centrální depozitář Regionálního muzea v Kolíně s restaurátorskou dílnou.

Podle Horčičky by se měla opravit především samotná tvrz. Investovat do hospodářského zázemí, které je z hlediska památkářů bezcenné, nepovažuje za rozumné. Objekty jsou podle radního navíc napadeny dřevokaznými brouky. "Některé se budou muset dokonce řízeně spálit," dodal.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK