Moravské Budějovice mají plán ochrany památkové zóny

14. 3. 2018ČTK Infoservis

Moravské Budějovice na Třebíčsku mají jako jediné na Vysočině zpracovaný plán ochrany své památkové zóny. Majitelům některých nemovitostí to usnadní opravu jejich domů. Nebudou muset žádat památkáře o závazné stanovisko. Omezení administrativy bylo důvodem, proč Moravské Budějovice plán ochrany chtěly, ročně úřad řeší asi 20 až 30 takových oprav, řekla ČTK Lenka Dohnalová z moravskobudějovického odboru výstavby.

Usnadnění se dočkají jen majitelé domů, které nemají status památky, i když leží v zóně nebo rezervaci. Bez stanoviska památkářů, kteří mají na jeho vydání 30 dnů, bude navíc možné dělat jen některé typy oprav při použití stejných materiálů, tvarů a barev.

Plán ochrany vydává krajský úřad, projednat ho musí i s ministerstvem kultury. Podle Olgy Čermákové z krajského oddělení památkové péče jsou v plánu přesně definované práce a objekty, u nichž odpadá povinnost si vyžádat závazné stanovisko orgánů památkové péče. "Není zákonnou povinností, ale možností měst a vesnic, na území, na kterých se nachází památková rezervace anebo zóna, zregulovat administrativní zátěž v oblasti památkové péče," uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Moravské Budějovice byly podle ní pilotním projektem a v celé republice bylo doposud vyhlášeno jen několik plánů ochrany, třeba v Karlových Varech nebo Hradci Králové. Na Vysočině o něj projevila zájem Chotěboř, uvedla Svatošová.

Podle chotěbořského starosty Tomáše Škaryda ale město očekávalo větší uvolnění přístupu k opravám, a pořízení plánu proto zatím pouze zvažuje.

Na Vysočině, kterou tvoří 704 obcí, z nichž 34 má statut města, je 25 městských a osm vesnických památkových zón a rezervací.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK