Klub Za starou Prahu nesouhlasí s podobou opravy Juditiny věže

14. 3. 2018ČTK Infoservis

Klubu Za starou Prahu se nelíbí podoba rekonstrukce Juditiny věže Karlova mostu, kterou chystá Praha 1 a která počítá s komerčně-turistickým využitím prostor a vystěhováním klubu, jenž od roku 1927 ve věži sídlí. Klub souhlasí s částečnou rekonstrukcí věže. Jeho členové ale tvrdí, že se kvůli zmíněné opravě marně domáhají komunikace s vedením radnice. Novináře o tom dnes informoval místopředseda klubu Richard Biegel.

Radnice Prahy 1 v minulosti uvedla, že smlouva s klubem, která je uzavřena do roku 2093, bude platit i po rekonstrukci a vystěhování se týká pouze na dobu oprav. Podle předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové návrh na přestavbu věže s klubem ale nepočítá. "Byli bychom rádi, aby s námi Praha 1 začala jednat, nelze nás jen tak vystěhovat. Ve věži máme i sbírky a knihovnu," uvedla Bečková.

Plánovaná rekonstrukce se zatím odložila, protože památková inspekce ministerstva kultury zrušila rozhodnutí pražských památkářů, bez kterého opravy nemohou začít. Magistrát se podle inspekce dostatečně nevypořádal s námitkami, které proti chystané podobě oprav vznesl Národní památkový ústav.

Odborníci Klubu Za starou Prahu jsou přesvědčeni, že věž vyžaduje pouze šetrné a relativně jednoduché zásahy, údržbové práce, odborné restaurování částí fasády a podobně. Informace radnice Prahy 1 o tom, že by se věž mohla naklonit, střechou protéká a krov je napadený dřevomorkou, nemají podle nich oporu v posudcích. Podle mluvčí radnice Veroniky Blažkové ale v případě zdržení oprav hrozí nevratné poškození stavby.

"Zástupci městské části naopak nemluví o tom, že projekt může v důsledku věž poškodit. Z předložené studie totiž vyplývá, že věž má být upravena na komerční turistický provoz. Takové využití by ale celá řada autentických prvků nepřežila," uvedli zástupci klubu. Podle nich by v případě turistického provozu byla nejistá budoucnost cenného vybavení věže. Větší nápor návštěvníků by například nemuselo vydržet renesanční schodiště, jedno z mála, které přežilo požár Malé Strany v roce 1541.

Juditina věž neboli Malostranská mostecká věž je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu. Stavba byla součástí Juditina mostu, který stál na místě dnešního Karlova, a vznikla v románském slohu ve 12. století.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK