Babiš a Šmíd podpořili rekonstrukci Veletržního paláce

12. 3. 2018ČTK Infoservis

Ředitel Národní galerie (NG) Jiří Fajt chce v nejbližší době vypsat mezinárodní architektonickou soutěž na rekonstrukci Veletržního paláce. Funkcionalistický palác by měl být centrem mezi šesti objekty NG. Stavební aktivity by se mohly spustit kolem roku 2021. Obnova se odhaduje na tři miliardy korun. Premiér v demisi Andrej Babiš a ministr kultury v demisi Ilja Šmíd dnes při návštěvě Veletržního paláce Fajtovy plány podpořili.

"Budeme to chtít stejně jako rekonstrukci Invalidovny, Nové scény Národního divadla a zázemí Národního divadla projednat v rámci Sněmovny. Jsou to investice, které je potřeba okamžitě spustit," uvedl po návštěvě NG premiér Babiš.

Ministr Šmíd řekl, že takové projekty mají velký význam pro duchovní rozvoj společnosti i zvýšení turismu, a tím příliv peněz do České republiky. Přestavbu interiéru Veletržního paláce slíbil řediteli NG Fajtovi již bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Musíme posílit ne větší množství metrů čtverečních, ale kvalitnější prostory," uvedl Fajt. Podle něj je potřeba vytvořit kvalitní veřejný prostor před Veletržním palácem, zvednout střechu dvorany na úroveň celého objektu a zvýšit až třikrát světlou výšku výstavních prostor. "Stávajících 3,5 metru je málo pro vystavování současného výtvarného umění," řekl.

Fajt obnovu funkcionalistického paláce připravuje několik let. Předloni v létě získal pozitivní stanovisko poradního sboru Národního památkového ústavu a magistrátního odboru památkové péče.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK