Univerzita v Hradci vystaví jedinou kopii takzvané Ďáblovy bible

11. 3. 2018ČTK Infoservis

Univerzita Hradec Králové zahájí v pondělí výstavu jediné kopie takzvané Ďáblovy bible na světě. Vystavena bude v Galerii T v Objektu společné výuky v areálu Na Soutoku. Kniha je zapůjčena od jejího tvůrce, knihaře Jiří Fogla ze Žamberka, a je přesnou napodobeninou originálu, řekl ČTK mluvčí univerzity Jakub Novák.

"Unikátní je v tom, že je to opravdu přesná kopie co do váhy, použitých barev a písma, Nikdo na světe takto věrnou kopii ještě neudělal," uvedl Novák. Dílo bude vystaveno do 24. března, na noc jej univerzita vždy umístí do trezoru.

Codex Gigas (Obrovská kniha) je největší rukopisná kniha světa vážící 75 kilogramů. Je svázána v dřevěných deskách potažených světlou kůží a opatřených kovovým zdobením. Rozměr desek je 920 krát 505 krát 220 milimetrů. Původně obsahoval 320 pergamenových listů, tedy 640 stran, o velikosti 890 krát 490 milimetrů. Osm listů bylo vyříznuto, není známo kdy, kým a proč. Odstraněné listy pravděpodobně obsahovaly řeholní pravidla benediktinského řádu.

Ve středověku byla kniha přirovnávána k sedmi divům světa. Do knihy je latinsky vepsán text nejen celé bible, ale i Kosmova kronika česká či zaklínadla. Originál knihy je uložen ve Švédsku, které ji získalo jako kořist za třicetileté války v 17. století.

Lidový název Ďáblova bible získal rukopis díky postavě čerta vyobrazené na jedné z jeho stránek. K obrázku se váže legenda, podle které ďábel pomohl neobyčejně rozsáhlý text sepsat mnichovi za jedinou noc. I přes tuto pověst nebyl Codex Gigas nikdy zatracen inkvizicí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK