TZ: Katalog 5KV. 100 let umění a designu + 5 let v Kvalitáři

Katalog 5KV. 100 let umění a designu + 5 let v Kvalitáři / Praha / 7. 3. 2018

Katalog 5KV

100 let umění a designu + 5 let v Kvalitáři

Křest katalogu: 1. 3. 2018 v 19 hodin

vydavatel: Kvalitář, 2017

Galerie Kvalitář, jejíž program se dlouhodobě věnuje prolínáním umění a designu, v loňském roce symbolicky završila pět let činnosti obsáhlým výstavním projektem s názvem 5KV. Skupinová výstava umělců a designérů se do hloubky zabývala vztahem těchto dvou disciplín. Nyní uzavírá Kvalitář tento výzkum katalogem 5KV, který nejen že mapuje proběhlé výstavy v Kvalitáři, ale především představuje fenomén prolínání designu a umění z historického hlediska, a jako takový patří do knihovny všech milovníků umění, architektury a designu.

Kvalitář je unikátním projektem Marka Habra a Jiřího Kučery, který na pozadí architektonického studia vedle sebe představuje umělecké a designérské projekty. Kvalitář se stal během pěti let etablovanou galerií, která ve svých velkorysých prostorech, představila již řadu renomovaných českých i zahraničních autorů.

Monika Čejková, kurátorka umělecké sekce Kvalitáře, spolu se známým kurátorem designu Adamem Štěchem v roce 2017 připravila výroční výstavu 5KV, zabývající se hlavním záběrem této galerie - vztahem mezi uměním a designem. Právě při konání této výstavy vznikl katalog 5KV.

„Katalog 5KV je rozdělen do dvou částí. První se zabývá zmíněnou výstavou 5KV prostřednictvím textů kurátorů, rozhovorů s Milanem Knížákem a Alessandrem Mendinim, představením vystavujících autorů a příspěvkem jednoho z nich Roberta Stadlera. Druhá část pak představuje historii galerie prostřednictvím vybraných proběhlých výstav. Ambiciózní projekt 5KV je pro Kvalitář vyvrcholením prvních pěti let existence,“ píší v úvodu publikace Monika Čejková a Adam Štěch.

Čejková a Štěch v úvodu katalogu rozvíjejí zdánlivě jednoduché, ale z dlouhodobého hlediska problematické, téma vztahu umění a designu. Z historického pohledu není blízký vztah těchto dvou poloh vizuální kultury ničím výjimečným. Uvádějí svůj text zmínkou o gotických katedrálách a barokních kostelech nebo projekty vídeňské secese, kdy synergie umění a designu byla předpokladem pro dobře vykonané dílo. Připomínají i dílny umělecké školy Bauhaus, nebo prostředí poválečné italské avantgardy či hnutí pop-art.

Autoři rovněž upozorňují na současný stav těchto odvětví v dnešní „postmediální“ době, vnímají jejich vývoj spíše odděleně, i přes to, že design a umění neustále využívají podobné principy a strategie. Polaritu těchto dvou oborů akcentuje i autorský text Roberta Stadlera Smlouva o umění a designu, který vznikl přímo pro katalog. Nejsou to tedy jen autoři katalogu, kdo postrádá vzájemný hlubší kontakt a výměnu názorů, jak po teoretické, tak po praktické stránce. Výstavou 5KV a katalogem autoři mimo jiné usilovali o zavedení určité diskuse na toto téma v českém prostředí a alespoň po dobu výstavy spojit tyto samostatně fungující scény.

Galerie Kvalitář

Kvalitář je unikátní prostor v centru Prahy, který razí myšlenku, že jednotlivé složky umění se mají doplňovat a fungovat společně. Prezentuje aktuální umělecké trendy, prodává české výtvarné umění, realizuje architektonické projekty pro náročnou klientelu, nabízí původní nábytek od předních osobností designu a disponuje odborníky, kteří rozumí současnému světu umění. Podobný koncept reprezentuje v České republice jako jediný.

Katalog vznikl díky podpoře společnosti Papyrus, s. r. o.

Grafické zpracování: Štěpán Marko