Ministerstvo kultury prohlásilo faru v Prosiměřicích památkou

5. 3. 2018ČTK Infoservis

Ministerstvo kultury prohlásilo faru v Prosiměřicích na Znojemsku kulturní památkou. Fara je mimo jiné spojená s působením katolického kněze, publicisty a spisovatele Václava Kosmáka.

Podle Aleše Homoly z brněnského památkového ústavu je fara v Prosiměřicích renesanční nebo raně barokní stavbou výrazně přestavěnou v pozdně barokním období a upravenou ve 20. letech 20. století.

"Areál s monumentální farní budovou s pozemky a částečně dochovanými stavbami hospodářského zázemí farního dvora představuje mimořádně cennou urbanistickou a architektonickou památku, jejíž hodnotu zdůrazňují dále nadstandardně dochované stavební a dekorativní detaily, dochovaná datace sýpky i kulturně historický rozměr daný působením významné osobnosti Václava Kosmáka," uvedl Homola.

Kosmák byl přední vlastivědec a literát Moravy 19. století. Poslední etapu svého působení i života spojil právě s Prosiměřicemi. Od roku 1893 tu byl farářem až do své smrti v roce 1898.

Roku 1948 byl Václavu Kosmákovi před farou zřízen pomník, jehož slavnostního odhalení se zúčastnilo na 4000 lidí. Také pomník je nyní spolu s dalšími stavbami památkou.

Počet památek na Znojemsku v poslední době roste. Nedávno ministerstvo vyhlásilo památkou vilu židovského továrníka Fritze Weinbergera. Památkou je i fara v Božicích na Znojemsku.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK