TZ: Jindřich Vlček (1885–1968) malíř ruských legií

Jindřich Vlček (1885–1968) malíř ruských legií / Galerie moderního umění v Hradci králové / Hradec Králové / 2. 3. - 27. 5. 2018

Jindřich Vlček (1885–1968) malíř ruských legií. Sibiřská anabáze I. světové války a Hradec Králové očima Jindry Vlčka

kurátorka: Klára Zářecká

U příležitosti 100. výročí založení Československa bude od 2. března 2018 v prostorách grafického kabinetu ve 4. patře budovy Galerie moderního umění v Hradci Králové pro návštěvníky připravena výstava děl malíře ruských legií – Jindřicha Vlčka. Prezentované obrazy a grafické listy tematicky spjaté s předválečným pobytem umělce v Hradci Králové a následnými událostmi I. světové války pocházejí ze sbírek Galerie moderního umění, Muzea východních Čech v Hradci Králové, Muzea Boženy Němcové v České Skalici a regionálních soukromých sbírek.

Válečné boje I. světové války zásadně poznamenaly celou Evropu a osudy jejích obyvatel. Malíř Jindřich Vlček, rodák z Malé Skalice, absolvent Uměleckoprůmyslové školy ve Vídni a Akademie výtvarných umění v Praze (prof. H. Schwaiger), byl jako voják rakousko-uherské armády krátce po své mobilizaci v roce 1914 na ruské frontě zraněn a v roce 1915 zajat. Čas strávený v ruském zajetí a později v českých legiích na Rusi (1918–1920) umělecky nepromarnil. Neváhal v nebezpečí smrti, těžkých životních podmínkách, nepohodlí a s omezenými výtvarnými prostředky zachytit prchavé okamžiky bojů v první linii, momentky ze života zajatců, pohledy na válečná bojiště, portréty legionářů a jejich strastiplnou cestu zpět do vlasti. Stal se bystrým pozorovatelem, neúnavným reportérem a obrazovým kronikářem života ruských legií, jehož tvorba dnes představuje jeho osobní svědectví o hrdinství českých vojáků a nabízí prostor pro poznání jejich těžkého života za I. světové války.

Vernisáž výstavy 1. března 2018 od 17.00 hodin

Výstava potrvá do 27. května 2018

PUBLIKACE VYDANÁ K VÝSTAVĚ

Jindřich Vlček, malíř ruských legií

katalog

text Klára Zářecká, foto Miroslav Podhrázský, grafická úprava Anna Benešová

česky, rozsah 24 stran, 30 barevných reprodukcí

vydala Galerie moderního umění v Hradci Králové, 2018

Cena 60 Kč

ISBN 978-80-87605-14-1

Text katalogu představuje v základních rysech životní osudy malíře Jindřicha Vlčka a osvětluje jejich vliv na námětové okruhy umělcovy tvorby. Vlčkovo dílo, veřejnosti známé především spojením s dokumentací a prezentací života československých legionářů v Rusku, je charakteristické smyslem pro monumentalitu a nevyčerpatelnou výtvarnou energií. Psané slovo je doplněno bohatým barevným obrazovým doprovodem.

VSTUPNÉ NA VÝSTAVU

základní     60 Kč

snížené      30 Kč (děti od 6 do 15 let, studenti, senioři 65+, držitelé průkazů ISIC, ITIC, EURO<26)

rodinné      100 Kč (2 dospělí + 1–3 děti), 50 Kč (1 dospělý + 1–3 děti)

skupinové   30 Kč  (15 a více osob)

školy v rámci doprovodného programu 20 Kč/ 1 žák, pedagogický doprovod zdarma

zdarma (děti do 6 let, studenti dějin umění a výtvarných škol, držitelé průkazů ZTP, novináři po předložení průkazu, držitelé průkazů ICOM, AICA, SVKT, UHS, RG ČR, AMG, AVP, pedagogický doprovod a průvodci cestovních kanceláři jako doprovod), po 17. hodině vstup zdarma pro všechny návštěvníky

DOPROVODNÉ PROGRAMY

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA

18. dubna 2018 – středa v 17 hodin

JINDŘICH VLČEK (1885–1968), malíř ruských legií

Společné setkání s kurátorkou výstavy Klárou Zářeckou nad dílem J. Vlčka bude spojeno se zamyšlením nad vztahem životních osudů, historických událostí a umělecké tvorby. Vstupné 30 Kč.

26. dubna 2018 – čtvrtek v 17 hodin

PÁTEČNÍ MALOVÁNKY

Cyklus výtvarných ateliérů určený nejmladším návštěvníkům galerie ve věku od 2 do 6 let s doprovodem dospělé osoby. Cílem Malovánek je provést dětského návštěvníka labyrintem světa výtvarného umění, otevřít mu cestu k poznání umělecké tvorby a rozmanitých výtvarných technik, rozvíjet jeho dětskou fantazii, jemnou motoriku a chuť tvořit. Délka trvání ateliéru 60 minut.

Vstupné pro dítě 30 Kč, doprovod zdarma.

Počet míst je omezen, registrace u Kláry Zářecké.

E-mail: odborne@galeriehk.cz, tel. 727 806 972.

2. březen 2018 – pátek v 10 hodin

S MALÍŘEM V BOJI

I malíř může být hrdina! Tak tomu bylo i v případě J. Vlčka, který se stal bystrým pozorovate­lem, neúnavným reportérem a obrazovým kronikářem života ruských legií za I. světové války. Seznámíme se s jeho životními osudy a jeho dílem zaručeně bezpečnou formou – malbou vodovými barvami

16. březen 2018 – pátek v 10 hodin

PROMĚNY HRADCE KRÁLOVÉ

Jaké bylo město Hradec Králové v minulém století? Jak moc se do dnešní doby změnilo? Prostřednictvím obrazů J. Vlčka pronikneme do historie našeho města a sami budeme jeho vzhled proměňovat jako architekti a sochaři.

Výtvarná laboratoř

Experimentální výtvarná laboratoř je určena pro návštěvníky galerie od 8 let výše, které láká objevování světa umění, výtvarných technik, experimentování formou vlastního zážitku a zároveň touží vést dialog s uměním i o umění. Prostě být divákem i tvůrcem. Délka trvání programu je 120 minut.

Vstupné 40 Kč.

Počet míst je omezen, registrace u Kláry Zářecké.

E-mail: odborne@galeriehk.cz, tel. 727 806 972.

21. duben 2018 – sobota v 10 hodin

PROMĚNY HRADCE KRÁLOVÉ

Jaké bylo město Hradec Králové v minulém století? Jak moc se do dnešní doby změnilo? Prostřednictvím obrazů J. Vlčka a architektury J. Gočára pronikneme do tajů urbanismu a sami se staneme jeho architekty, staviteli a umělci, kteří jeho vzhled originálně promění.

SPECIÁLNÍ AKCE

SOUTĚŽ PRO MALÉ I VELKÉ NÁVŠTĚVNÍKY A ŠKOLNÍ SKUPINY

HRADEC KRÁLOVÉ AKVARELEM!

2. března – 25. května 2018

Po dobu trvání výstavy JINDŘICH VLČEK (1885–1968), malíř ruských legií, bude probíhat na facebooku Galerie moderního umění hlasování v soutěži o nejzajímavější vedutu či obraz Hradce Králové nama­lované akvarelem nebo vodovými barvami. Namaluj Hradec Králové, obraz vyfoť a pošli jeho fotogra­fii na email: odborne@galeriehk.cz nebo přines obraz osobně do GMU.

Vítězové soutěže budou vyhlášeni a odměněni 27. května 2018 u příležitosti dětského rozloučení s výstavou Jindřicha Vlčka – ŠTĚTCEM ZA SVOBODU!

PROGRAMY PRO MŠ, ZŠ A ZUŠ

S MALÍŘEM V BOJI

I malíř může být hrdina! Tak tomu bylo i v případě Jindřicha Vlčka, který se stal bystrým pozorovate­lem, neúnavným reportérem a obrazovým kronikářem života ruských legií za I. světové války. Jeho tvorba dnes představuje osobní svědectví o hrdinství českých vojáků a nabízí prostor pro poznání jejich těžkého válečného života. Přijďte se seznámit s životními osudy legionáře Jindry Vlčka a jeho dílem zaručeně bezpečnou formou – malbou vodovými barvami!

HRADEC KRÁLOVÉ OČIMA JINDŘICHA VLČKA

Jaké bylo město Hradec Králové v minulém století? Jak moc se do dnešní doby změnilo? V rámci interaktivního edukačního programu se seznámíme prostřednictvím obrazů Jindřicha Vlčka s minulostí našeho města a sami budeme vzhled města jako architekti a sochaři proměňovat. S sebou pro dokumentaci sochařských a architektonických dětských děl fotoaparát či mobilní telefon!

Edukační programy byly připraveny v návaznosti na RVP pro mateřské školy a k oslavě letošního výročí založení Československa v roce 1918.

DOPORUČUJEME K VÝUCE nejen výtvarné výchovy, ale i českého jazyka, historie a dalších předmětů humanitního charakteru!

Délka programů pro MŠ a I. stupeň ZŠ  60–90 minut. Vstupné: děti 20 Kč, doprovod zdarma.

Bližší informace a rezervace termínů: KLÁRA ZÁŘECKÁ, e-mail: odborne@galeriehk.cz, tel.: 727 806 972

Nabídka doprovodných aktivit pro SŠ

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY

JINDŘICH VLČEK (1885–1968), malíř ruských legií / Sibiřská anabáze I. světové války a Hradec Králové očima malíře Jindřicha Vlčka

Délka komentované prohlídky 30–45 minut.

DOPORUČUJEME K VÝUCE nejen výtvarné výchovy, ale i českého jazyka, historie a dalších předmětů humanitního charakteru!

K výstavě a komentované prohlídce budou pro žáky základních škol a studenty středních škol, gymnázií a základních umě­leckých škol připraveny SAMOOBSLUŽNÉ PRACOVNÍ LISTY.

Bližší informace k získání pracovních listů - Klára Zářecká, e-mail:odborne@galeriehk.cz, tel.: 727 806 972.